Güncelleme Tarihi:
BİLİMKURGU filmlerinden tanıdığımız lazer teknolojisi artık gündelik hayatımızın her yerinde kullanılmaya başladı. Kısa süre öncesine kadar televizyon tekniğinde kullanılmak için çok zayıf olan lazer ışıkları, mühendislerin yoğun çabaları ile bu alanda da uygulanmaya başlandı. Kalifornyalı firma Novalux televizyon tekniğinde kullanılması düşünülen VCSEL lazer diyodlarını o denli geliştirdi ki, 2007 yılının içinde lazerli televizyonlar halka satılmaya hazır hale geldi. İnsan gözünün algılayamadığı kızıl ötesi ışınları lityum niyobat kristalleri aracılığıyla kırmayı başaran Novalux, kırılan ışıklardan televizyon tekniğinin üç temel rengi olan kırmızı, yeşil, mavi renkleri görülebilecek kadar güçlendirdi.
VCSEL lazer diyotları bir resim için gerekli olan bu üç rengi, hareketli binlerce mikro aynaya yansıtarak normal bir televizyon görüntüsü verebiliyorlar. Bu gelişmeyi haber alan Uzak Doğu kaplanları ellerini çabuk tutarak Novalux firmasına bu tekniği satın almak için başvurdular. Mitsubishi ve Samsung firmalarının bu tekniği geliştirerek içinde bulunduğumuz 2007 yılında lazer televizyonları üretmesi bekleniyor. Bu arada resim ve ses teknolojisinde dünya lideri olan Sony de kolları sıvamış durumda. Amerika Elektronik Show Fuarı'na (CES 2007) katılan Sony ilk lazer televizyon örneklerini sergiledi. "SXRD" teknolojisini kullanan Japon devi, 1.920 x 1.080 çözünürlüğün sağladığı renk doyumu ve müthiş resim derinliği ile bakan gözleri büyüledi.
Bir sonraki dönemde laserli projektörler oturma odamızda, sinema salonlarında üç boyutlu ve mükemmel resim kaliteleriyle hayatımızı biraz daha renklendirecekler. Bu sayede cep telefonlarından elde edilen görüntüler de duvara yansıtılarak tanıdıklarımızla sanki önümüzdelermişçesine sohbet etme olanağına kavuşacağız. Bu da geleceğin telefonlaşma yöntemlerinden birisi olacak.