Güncelleme Tarihi:
LAROUSSE GASTROMIQUE TÜRKÇE'DE
Gastronomi Fransızca kökenli bir sözcük ve iyi yemek düşkünlüğü, yemek bilimi gibi anlamlara geliyor. Gastroloji de yeme içme bilimi demek zaten.
Nereden mi daldım bu yeme içme işine? 18 Ocak Çarşamba günü Fransız Konsolosluğu'nun verdiği bir davete katılacağım da ondan.
Davetin nedeni Sofra A.Ş. ile Oğlak yayınları'nın ortak bir proje olarak dünyanın en ünlü yeme içme ansiklopedisi olan Larousse Gastronomique'i Türkçe'ye çevirip yayınlaması.
Damak zevki o kadar gelişmemiş biri olarak beni bile heyecanlandırdı bu ansiklopedi ki, varın diğerlerini siz düşünün.
Çarşamba akşamına kadar ansiklopedi kimseye gösterilmeyecek ama ben bir şekilde karıştırma fırsatı buldum.
Arka kapakta verilen ayrıntılar şöyle: "1176 sayfa ansiklopedi ve 64 sayfa özel ekler... Dört yüzü günümüz böyük şeflerinden olmak üzere üç bini aşkın yemek tarifi... Dört bini aşkın terim, tanım, teknik, tarih, kültür ve her türlü gıdayı içeren ansiklopedi maddesi... Olağanüstü güzellikte 600'ü aşkın fotoğraf ve tablo.. Günümüz gurmelerinin tümünü mutlu edecek kitap!"
İlk bakışta doğal olarak biraz Fransız kalıyor insan. Çeviri ne de olsa.
Ancak benim dikkatimi başka bir şey çekti.
Ansiklopedi'nin Genel Yayın Yönetmeni olarak Raşit Çavaş gözüküyor. Ama o şu anda Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın yayın yönetmenliğini ve genel müdürlüğünü de sürdürüyor.
Anormal bir şey değil tabii. Çavaş bu projeyi Oğlak Yayınları'ndayken başlatmış ve büyük bir heyecanla hayata geçirmişti.
Şimdi kendisi başka bir yayınevinin yöneticisi ama en büyük projesi eski yayınevi tarafından yayımlanıyor.
TÜRK EDEBİYATÇISI ÇALIŞIYOR
Dokuz günlük bayram tatili herkese yaradı. Ben çalışıyorum ya, sağı solu dolanıyorum yazı konusu bulurum ümidiyle ama kimse yok ortalarda.
Bu insanlar ne kadar da tatil heveslisiymiş diye düşünürken, acaba yazarlarımızın durumu nedir diye küçük bir araştırma yapayım dedim.
Aldığım sonuçlar önümüzdeki günlerde bol bol yeni kitap okuyacağımızı gösteriyor. Pek çoğu evde kalıp çalışmayı tercih etmiş çünkü.