Laodikeia nerede? Laodikeia antik kenti nerede?

Güncelleme Tarihi:

Laodikeia nerede Laodikeia antik kenti nerede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 13:51

Son günlerin gözde turizm merkezi Laodikeia'nın nerede olduğu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulan bu antik kentin, hangi bölgede ve hangi ilin sınırları içinde olduğu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, Laodikeia nerede?

Haberin Devamı

Türkiye sınırları içinde bulunan antik kentlerden biri olan Laodikeia, ilk kurulduğu dönemde bölgesinin en canlı ticaret merkezlerinden biriydi. Günümüzde ise turistlerin uğrak yerlerinden biri. İşte, Laodikeia'nın bulunduğu yer ve Laodikeia Antik Kenti hakkında merak edilen detaylar...

LAODİKEİA NEREDE?

MÖ 3. yüzyılda Anadolu'nun kentlerinden biri olarak kurulan Laodikeia, Denizli ilinin 6 km kuzeyinde yer alıyor. Denizli’ye bağlı Eskihisar, Goncalı, Bozburun köyleri sınırları içerisinde yer alan Lykos (Çürüksu) Vadisi’nin en önemli antik kenti olan Laodikeia, M.Ö. 3. yy.’ın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulmuştur.

LAODİKEİA ANTİK KENTİ

M.Ö. 3. yy.’ın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulmuştur. M.Ö. 130/129 yılında ise bölge tamamen Roma’ya (önce Cumhuriyet, sonra İmparatorluk) bağlanmıştır. Hıristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine sahip olan kent, Erken Bizans Dönemi’nde metropollük seviyesinde dini bir merkez haline gelmiştir. Laodikeia’da yapılan kazı çalışmaları, Erken Kalkolitik Dönem (Bakır Çağı, M.Ö. 5500’den M.S. 7. yy.’a kadar kesintisiz yerleşimlerin varlığını ortaya koymuştur. Laodikeia, önemli arkeolojik kalıntılara sahiptir. Yaklaşık 5 kilometrekarelik alana yayılan Laodikeia’nın önemli ve günümüze kadar gelebilen yapıları içinde; Anadolu’nun en büyük stadyumu (ölçüleri 285x70 m.), 2 tiyatrosu, 4 hamam kompleksi, 5 agorası, 5 nymphaeumu, 2 anıtsal giriş kapısı, Bouleuterionu, tapınakları, Peristylli evleri, Latrina, kiliseleri ve anıtsal caddeleri sayılabilir.

Haberin Devamı

Kentin dört tarafını ise nekropol alanları çevirir. Laodikeia, Hıristiyanlık dünyası için çok önemlidir. Çünkü kent M.S. 4. yy.’dan itibaren Kutsal Hac Merkezi olma gibi dinsel bir özelliğe sahip olmuştur. Bu nedenle İncil’de adı geçen ve Laodikeia Kilisesi adına vahiy gönderilen bir kentte Laodikeia Kilisesi’nin ortaya çıkarılması, bu kutsallığı bir kat daha artırmaktadır. Kilise, Büyük Constantinus zamanında (M.S. 306-337), Hıristiyanlığın M.S. 313 yılında Milano Fermanı ile serbest olmasıyla birlikte yapılmıştır. Bu yönüyle Hıristiyanlık dünyasının en eski ve en önemli kutsal yapılarından biri olma özelliğini korumaktadır ve bu nedenle yapı bir hac kilisesidir.

Haberin Devamı

Kentin büyük tiyatrosu sntik kentin kuzeydoğu tarafında, Grek tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak Roma inşa tarzında yapılmıştır. Scene'si tamamen yıkılmış olup, cavea ve orkestrası oldukça sağlam durumdadır. Yaklaşık 20.000 kişiliktir.

 

BAKMADAN GEÇME!