Güncelleme Tarihi:
Tamamen Türk Lalesi özelliği taşıyan lalelerin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj A.Ş.Yönetim Sistemleri ve Ar-Ge departmanının geliştirme çalışmaları sayesinde 2011 yılından beri taçyaprakları kullanılıyor. Taçyapraklardan organik gıda ve kıyafet boyası oluyor. Ayrıca kaynatılıp boya yapılan taçyapraklar posa haline gelince de toprağa atılıyor. İBB bu projeyle hem lale soğanı üretimini artırıyor hem halka kazanç sağlıyor hem de laleyi ziyan etmeden kullanıyor. Belediyenin 7 yıl önce başlattığı projede yer alanlardan Necmettin Eren projeyi şöyle anlattı, “7 senedir bu sosyal kalkınma projesini yapıyoruz, bu işe 4 aileyle başladık şu an 40’a yakın aile olduk. 50 bin metrekarede toprak işlemesi yapıyoruz. Her aile yaklaşık 10 bin lira para kazanıyor. Kasım ayında başladığımız ekim işlemleri haziranda son buluyor, önce taçyaprakları koparıp İBB’ye veriyoruz ardından soğanları toplayıp parklarda kullanılmak üzere yine İBB’ye veriyoruz.”
Her aileye yıllık 10 bin lira kazandırıyor
İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Park ve Bahçeler Daire Başkanı İhsan Şimşek projeyle ilgili, “Burada yapmış olduğumuz, 14 milyon laleden 3 milyon adedinin direkt köylü tarafından üretilmesi çalışmasıdır. Seymen köyünde bu lale üretimi devam ediyor, bunun kalan kısmı ise esas büyük üreticimiz olan Konya Çumra’da yapılıyor. Burada yaklaşık olarak 40 aile çalışıyor, her ailenin cebine 10 bin lira para giriyor. Bu çalışmanın devam ettiğinden beri 15 milyonun üzerinde lale soğanı üretildi köylüye de 1 milyon liraya yakın para kazandırıldı. Sadece bundan elde edilen ürünler değil bu yaprakların, soğanların büyütülmesi için yapılan çalışma yaprakların kırılması çalışmasında tekstil ve gıda sektöründen para kazanıldı.” dedi.
Posası bile kullanılıyor
İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Yönetim Sistemleri ve Ar-Ge Şefi Mustafa Karaağaçlı, “Bunlardan bazıları toksik madde içerdiği için daha boyasını çıkarmadan önce tetkik ediyoruz, toksik madde içerenleri kıyafet boyası olarak kullanıyoruz. Kalanları ise organik gıda boyası yapılıyor. Genel Müdürümüz Eyüp Bey’in ısrarları sonucu daha çok araştırma yaptığımızda lalerin posasında antifungal özellikler olduğunu öğrendik. Sonuç olarak artık posasını da toprağa atıyoruz, hiçbir şeyi boşa gitmiyor. Soğanlar ise, tarlada büyüyüp parklarda küçülüyor, büyük olanlar parka gönderilip küçültülüyor, küçük olanlar da tarlalarda büyütülüyor böylece lale soğanları sürekli kullanılabilir hale getiriliyor.“ dedi.