Güncelleme Tarihi:
Bakan Gueant, UMP’nin ev sahipliğinde dün yapılan İslam ve laiklik münazarasıyla ilgili savunması, selefi Brice Hortefeux’nün koltuğuna göz dikmiş gibi görünüyor. Gueant, “Bu dine inanların sayısının artması ve bazı davranışların bir problem yarattığı doğru” derken Fransa’da 1905’te “az sayıda” Müslüman olduğunu, bugün ise rakamın 5-6 milyonu bulduğunu söyledi.
Bu cümlesi yüzünden Marine Le Pen, Gueant’ı tebrik etmeli. Zaten Gueant 27 Şubat’ta “kontrolsüz göç yüzünden Fransızların bazen kendilerini evlerinde hissedemediklerini” söyleyerek Milliyetçi Cephe’nin (FN) onursal üyeliğine layık olduğunu kanıtlamıştı.
Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin eski sağ kolu olan Gueant, bu yeni bombasıyla, UMP’nin dün düzenlediği münazaranın da zeminini hazırlamış oldu.
BAŞBAKAN BİLE KARŞI ÇIKTI
UMP Sözcüsü Jean-François Cope, teklifin ortaya atılmasıyla yaşanan gerginliği önlemeyi başaramadı. Münazaraya, “Birlikte yaşam için, laiklik” başlığının seçilmesi ya da “saygı” ve “hoşgörü” gibi değerlerin sürekli tekrarlanması da zirveyi boykot eden İslam cemaati temsilcilerini ikna etmedi. Dahası münazaralara karşı çıkan sorumluluk sahibi çoğunluğa Başbakan François Fillon da dahil.
Ancak Cope, “İslam’ın gelişimi”yle ortaya çıkan “yeni sorunlar”a yanıt vermek için hazırlanan 26 maddelik teklif listesini kamuoyuyla paylaştığı sırada birçok bakan salonda hazır bulundu. Bu tekliflerin hedefinin “laiklik ilkesinin güçlendirilmesi” ya da “din özgürlüğünün garantiye alınması” olduğu ifade ediliyor. UMP bu teklifteki maddelerin 2012 yılı itibariyle yasalar kapsamına alınmasını öngörüyor.
UMP “ibadet yerlerinin dışında gerçekleşen dini seremonilerle ilgili kuralları” en kısa zamanda netleştirmek istiyor. Belli ki UMP sokaklarda kılınan namazlara bir son vermek için de yüzünü Claude Gueant’a dönecek. Bakan hafta başında yaptığı açıklamalarda da, “Camilerin yokluğunda, kesin bir çözüm bulunana kadar geçici önlemler alınabilir” uyarısında bulundu.
UMP Fransız modelinin mezhepçiliği reddettiği konusunda uyarıda bulunuyor. 26 maddelik paketteki tekliflerden üç tanesi kamu hizmetlerinin kullanımıyla ilgili. Bu maddelerin amacı, vatandaşların dini inançlarını öne sürerek cinsiyeti dolayısıyla doktor tedavisini reddetmesine, özel yemeklerler talep etmesine ve zorunlu müfredattaki bazı dersleri almayı reddetmesine engel olmak.
Bu teklifin yasalaşma ihtimali yüksek. UMP’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Kişiler inançlarına göre hareket edip neye uyup neye uymayacakları konusunda karar veremezler. Örneğin öğrencilerin hangi dersleri alıp almayacaklarına kendilerinin karar vermesi kabul edilemez” denildi. Ancak eşitlik ilkesinin ve hizmet uygulamalarının gündeme getirmemeleri halinde bazı “ayarlamalar” yapılabileceği ifade edildi.
Lise öğrencilerinin başörtüsüyle okula girmesi yasak. Hatta aynı yasak ileride anneleri için de uygulanabilir. UMP’nin paketindeki 5 numaralı madde “tarafsızlık ve laiklik gereksinimlerinin kamu çalışanlarından tüm hizmet alanlara genişletilmesini” öngörüyor. Bu durum devlet okullarındaki sınıflarda çocuklarına eşlik eden aileleri de etkileyecek. 6 numaralı madde ise özel sektörde çalışanların da aynı tarafsızlık zorunluluklarına uymasını talep ediyor.
La Liberation'da yayımlanan "Laïcité: Guéant s’emballe et l’UMP déballe ses projets" başlıklı analizden derlenmiştir.