Lagendijk: Kürtler, başbakanın çağrılarına yanıt vermeli

Güncelleme Tarihi:

Lagendijk: Kürtler, başbakanın çağrılarına yanıt vermeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2005 14:22

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın diyalog çağrılarına Kürtler'in yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Taksim Hill Oteli’nde bugün düzenlenen 4'üncü Yeşil Diyalog toplantısına katılan Joost Lagendijk, Kürtler'in uzun süreden bu yana kültürel, sosyal ve siyasi hakları için mücadele ettiğini belirterek Diyarbakır’da Başbakan Erdoğan'ın yaptığı konuşmayı Kürt liderlerin yeterince dikkate almadığını savundu.
Demokratik Kürt grupların eski yöntemlerle mücadeleyi sürdürdüğünü kaydeden Lagendijk, şöyle dedi:

‘ORDU PROVOKASYONLARA BAŞLADI’

“Yapılması gereken bu mücadelenin artık diyalog yoluyla sürdürülmesidir. Başbakanın diyalog çağrısına Kürtler yanıt vermelidir. Aksi halde milliyetçi gruplar ve ordunun istedikleri olur. Nitekim ordu yine bölgede provokasyonlara başladı. Çünkü ordu PKK ile çatışmayı seviyor. Bu onu güçlü ve önemli kılıyor.”
Lafendjik, Kürtler'in demokratik hak taleplerini artık şiddet içermeyen bir şekilde diyalogla çözmesi gerektiğini anlattı. Avrupa’da 11 Eylül saldırılarından itibaren Türkiye ile ilgili ‘siyasal iklimin’ değişmeye başladığını anlatan Joost Lagendijk, “Nüfusunun önemli çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi Usame Bin Ladin’in oluşturmaya çalıştığı medeniyetler çatışmasını ortadan kaldırmak için önemli bir yoldur” diye konuştu.

‘TÜRBAN YASAĞINA SON VERİLMELİ’

AKP'nin seküler değil ancak, modern bir İslamcı parti görünümünü çizdiğini ileri süren Lagendijk, Avrupa’daki Yeşiller grubuna daha yakın siyaset izlediğini savundu. AKP'nin karşısında duran muhalefetin Türkiye’de CHP, ordu ve milliyetçi güçler olduğunu öne süren Lagendijk, iktidarın herkesimi memnun etmeye çalıştığını bu nedenle zaman zaman türban ve imam hatip sorunun da gündeme geldiğini söyledi. Lagendijk, şöyle devam etti:
“Türban yasağına tamemen son verilmelidir. Gerçi bu konuda Avrupa’da da tam görüş birliği yok. Örneğin Hollanda’da türban her yerde tamamen serbesttir. Ancak, Fransa’da bu konu ile ilgili kısıtlamalar vardır. Türkiye’de bu konuda 80 yıldır sürdürdüğü ısrarına son vermelidir. AKP'nin izlediği ılımlı İslami model, Mısır’da, Fas’ta, Suriye’de de dikkatle takip ediliyor. Elbette bu ülkelerdeki sistemle Türkiye’yi karşılaştırmak çok doğru değil. Bu ülkelerde bir tarafta otoriter yönetimler, diğer tarafta şeriat, bir diğer tarafta ise orta yol arayışları var. İnsanlar bu nedenle modernize edilmiş, ılımlı İslam modeli arayışındalar. Bu yüzden de Türkiye’yi izliyorlar.”
Kıbrıs konusunda AB'nin hâlâ büyük hata yaptığını ve izalasyonların kaldırılması için AB liderlerinin daha önce verdikleri sözü tutmadıklarını belirten Lagendijk, KKTC üzerinde izolasyonların biran önce kaldırılması gerektiğini söyledi. Buna karşılık Türkiye’nin de Ankara protokolünü Kıbrıs Rum kesimi gemilerine limanların açılmasını sağlayacak şekilde genişletmesi gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!