Laçin Koridoru için çözüm sinyalleri

Güncelleme Tarihi:

Laçin Koridoru için çözüm sinyalleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 00:00

Birbirinden ayrı olarak yürütülen Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan’ın yakınlaşma sürecinde yaşanan “Çok gizli mesaj” trafiği ile Laçin Koridoru konusunda olumlu adımlar atıldı.

Ermenistan ile Dağlık Karabağ’ı birbirine bağlayan bu koridorda bir süreden beri teknik düzeyde inceleme yürüten Minsk Grubu (ABD, Rusya, Fransa) çalışmalarını tamamladı. Dışişleri yetkilileri Minsk Grubu’nun Ankara’ya, “Çalışmalarımızı bitirdik. Olumlu yönde ilerlemeler var” mesajı gönderdiğini söyledi.
Türkiye, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Minsk Grubu’nun aktif şekilde devreye girmesini istiyordu. Türkiye, Ermenistan ile protokollerin imzalanmasına rağmen iki ülke arasındaki kara sınırının açılmasını bu sorunun çözümüyle bağlantılı olduğunu bildirmişti.

Ankara’dan da 3 mesaj

Olumlu mesajın ayrıntılarının önümüzdeki günlerde netleşmesini bekleyen Ankara, Türkiye-Ermenistan arasındaki sürecin daha da hızlanabilmesi için Minsk Grubu’na şu mesajları iletti:

1- Ermenistan, Dağlık Karabağ çevresinde işgal altında tuttuğu 7 rayondan (Kelbecer, Laçin-koridor bu bölgeden geçtiği için ‘Laçin Koridoru’ olarak adlandırılıyor-, Kubatlı, Fuzuli, Zengilan, Ağdan, Cebrail) çekilecek ve bu bölgelere yeniden Azeri göçmenlerin yerleşmesine olanak tanınacak.
2- Rayonların uluslararası boyutta güvenliği ve statüsü için görüşmelere başlanacak.
3- Dağlık Karabağ’ın geleceği ve satatüsü dışarıda tutularak, şu ana kadar varılan uzlaşmalarla ilgili bir ‘Ara Anlaşma-Interim Agreement’ imzalanacak.

Münih ve Atina buluşması

Tüm bu önemli gelişmeler önümüzdeki bir haftalık süreçte yapılacak iki ayrı görüşmede ele alınacak. Önce pazar günü Almanya’nın Münih kentinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Dağlık Karabağ sorununa çözüm bulmak amacıyla oluşturulan Minsk Grubu gözetiminde görüşecek. Bu görüşme Fransa’nın Münih’teki başkonsolosluğunda yapılacak. Daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1-2 Aralık’ta Atina’da düzenlenecek AGİT Zirvesi sırasında Ermeni meslektaşı Edvard Nalbantyan’la bir araya gelecek. Aralık ortasında da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’un Ankara’ya gelmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!