Laboratuvarda kemik üretildi

Güncelleme Tarihi:

Laboratuvarda kemik üretildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İngiliz bilim adamları, beyin hücresinin ardından laboratuvarda kemik hücresi geliştirmeyi de başardıklarını açıkladı. Gelişme, başta romatizma olmak üzere pek çok kemik hastalığı ve dolayısıyla da sakatlığın tedavisinde çığır açacak. Londra'daki Hammersmith Hastanesi tarafından gerçekleştirilen buluş, yetişkinden alınan bir kemik hücresinin laboratuvar koşullarında çoğaltılması esasına dayanıyor.

Laboratuvarda çoğaltılan bu hücre daha sonra, kendisine 'temel oluşturacak' 'bioglass' adı verilen cam madde üzerine konularak, hastanın zarar görmüş kemik yapısının bulunduğu bölgeye naklediliyor. Kemik hücreleri bu bölgede çoğalıp hastalıklı yeri onarırken, bu hücrelere temel sağlamak üzere vücuda konulmuş cam yapı ise hiçbir yanetki yaratmadan bünyenin içinde eriyip kayboluyor.

Yöntemin sadece romatizma ve benzeri kemik hastalıklarında değil, çeşitli sakatlanmalarda da kullanılabileceği belirtiliyor. Yöntemi geliştiren bilimsel ekibin lideri Julia Pollak, kemik iliğinin vücuda sokulmasını sağlayan cam maddenin de biyolojik maddeler barındırdığını ve vücut tarafından reddedilmediğini kaydediyor.

Pollak, 'bioglass' adı verilen bu cam maddenin sadece kemik hücresinin üretildiği bir şablon vazifesi görmekle kalmayıp, vücutta salgılayacağı tuzla hücrenin kemik dokusuna sızabilmesini ve gelişebilmesini de sağlayacağını ifade ediyor. Bilim adamları, kemik hücresinin vücuda girmesinin ardından yeni kan damarları ve yeni sinir hücreleri tarafından sarılacağını ve tamamen vücudun yaşayan bir dokusu haline gelebileceğini belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!