Güncelleme Tarihi:
O, Âl-i İmran Suresi’nde belirtildiği gibi, ‘Allah’ın seçtiği, tertemiz ve bütün kadınlardan üstün kıldığıdır.’ Geçen sene idrak ettiğimiz ayin, müstesna güzelliğe sahip bu mekânda sevgi ve dostluk hisleriyle buluşmamız, bir ve tek olan Allah’a dua etmiş olmamız eminim ki herkes için bir mutluluk vesilesi olmuştur.’
AYİNDEN FOTOĞRAFLAR
TRABZON’un Maçka İlçesi’ndeki tarihi Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan sonra geçen yıl ilk kez düzenlenen ayin ardından ikinci ayin dün yapıldı. Geceyi Maçka İlçesi’ndeki otelinde geçiren Fener Rum Patriği Bartholomeos, dün sabah araçla Sümela Manastırı’na giden patika yolun başına geldi ve manastıra yürüdü. Sümela Manastırı’na girdiği anda alkışlarla karşılanan Bartholomeos, dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra sunağa çıktı ve manastırdakileri kutsadı. Bartholomeos, önce Yunanca sonra da Türkçe yaptığı konuşmasında, şunları söyledi:
Başbakan’a şükran
“Sevgili Müslüman kardeşlerimiz. Tarihi Sümela Manastırı’nda bu sene de gelip dua etmeyi bize nasip eden Allah’a hamdolsun. Bu konuda anlayış ve hassasiyetleri için hükümetimize ve özellikle sayın Başbakanımıza, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza şükranlarımızı sunmayı borç biliyoruz. Hazreti Meryem, hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar için özel bir anlam ifade etmektedir. O, Âl-i İmran Suresi’nde belirtildiği gibi, ’Allah’ın seçtiği, tertemiz ve bütün kadınlardan üstün kıldığıdır.’ Geçen sene idrak ettiğimiz ayin, müstesna güzelliğe sahip bu mekanda sevgi ve dostluk hisleriyle buluşmamız, bir ve tek olan Allah’a dua etmiş olmamız eminim ki herkes için bir mutluluk vesilesi olmuştur. Dolayısıyla hükümetimizin bu meyandaki kararının ne kadar doğru ve gerçekçi olduğu ispatlandı. Biz bu toprakları paylaşan Müslüman ve Hıristiyanlar ve yurtdışından gelen Ortodoks misafirlerimiz geçen sene de, bu sene de Meryem ananın yüksek huzurunda toplandık ve memleketimizde ve dünyada daimi barışın, dayanışmanın ve hüsniniyetin tesisi için dua ettik.”
Barış, barış, barış
Bartholomeos, insanlığın özlediği barışın özellikle bu günlerde çok elzem olduğunu da anlatırken sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özlediğimiz barış özellikle bu günlerde çok elzemdir. Norveç’teki trajik olayların şokunu üzerimizden atamadık ve uzun zaman atamayacağız. Komşu ülkelerde kanın akması devam ediyor. Ülkemizde analar evlatları için ağıt yakıyor. Birkaç gün sonra New York’taki vahim olayların onuncu yıldönümü vesilesiyle bütün dünya için çok acı hatıralar tazelenmiş olacak. Kadınların en hayırlısı olan Meryem Ana’nın ayaklarının önünde burada toplanmış olan biz Hıristiyan ve Müslümanlar bütün dünyaya bir çağrıda bulunalım; gelecek nesiller için, insanlığın iyiliği için ebediyet için selamet için. Bu çağrı ancak bir kelime olabilir. Barış, barış, barış. Karşılıklı sevgi, karşılıklı saygı. Bunlar tek amacımız, tek duamız ve müşterek gayretimiz ve çabamız olmalı. Sözlerimize son verirken sayın Trabzon valisini, Sayın Maçka belediye başkanını, Maçka halkını ve tüm burada hazır bulunanları muhabbetle selamlıyor, hayır dualar eyliyorum. Allah’ın inayeti ve bereketi bütün Karadenizliler’in üzerine olsun. Hayırlı Ramazanlar ve iyi bayramlar. Yüce Allah orucunuzu ve ibadetinizi yüksek katında kabul etsin.”
Mani dinledi bahşiş verdi
YAKLAŞIK 700 metrelik yolu yürüyerek geçen Bartholomeos, iki kemençecinin manilerini dinledi. Bartholomeos yanındakilere, kemençecinin bıyıklarını göstererek, “Ne güzel, ne güzel” dedi. Daha sonra kemençeciden çalmasını isteyen Bartholomeos, bahşiş vermeyi de ihmal etmedi. Atma türkü söyleyen kemençeci, “Ya bak benim şansıma, hoş geldin Trabzon’uma” dedi. Bartholomeos, Trabzon’da eskiden kilise olarak kullanılan Ayasofya Müzesi, Ortahisar Camisi ve Yenicuma Camisi’ni ziyaret etti. Yenicuma Camisi’nin önünde de fotoğraf çektirmek isteyen çocukları kırmayan Bartholomeos, sonra da 100 lira dondurma parası verdi.
Bu yıl katılım az oldu
SÜMELA Manas-tırı’nda Meryem Ana’nın göğe yükseldiğine inanılan 15 Ağustos’ta düzenlenen ayine, 88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl izin verilmişti. Geçen yıl yine Bartholomeos’un yönettiği ayine katılım oranı yüksek olurken, bu yıl manastır içinde yer yer boşluklar göze çarptı. Manastıra giren herkes tek tek aranırken, Trabzon Valiliği’nin dağıttığı kartları taşıyan 100’ü görevli ve gazeteci olmak üzere 600 kişi manastır içinde ayini izledi.
2 saat sürdü
Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de manastırda hazır bulundu. Yetkililer, ayin için Yunanistan, Rusya, ABD başta olmak üzere yaklaşık 2 bin 500 kişinin Trabzon’a geldiğini söyledi. Saat 10.15’te Bartholomeos’un manastıra girmesiyle başlayan ayin 2 saat sürdü ve Sümela saat 13.00’ten itibaren normal ziyarete açıldı.Ayini izlemek için sadece 500 kişinin girişine izin verilmesi nedeniyle Sümela Manastırı’na giremeyenler için sosyal tesislerin çevresine dev ekran kuruldu. Ekranın çevresinde biriken yabancı konuklar, mum yaktılar, Patrik Bartholomeos’un yönettiği ayini dev ekrandan izlediler.