Güncelleme Tarihi:
Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtlara yedek yerleştirmeler başlıyor.
Bu yıl Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtlarda kalmak için toplam 383 bin 538 öğrenci başvurmuş, ilk yerleştirme, 2 Eylül’de yapılmıştı. Bunların içerisinden 162 bin 599 öğrenci yurtlara yerleştirilirken 202 bin 121 öğrenci de yedek sırasına alınmıştı.
Kredi ve Yurtlar Kurumu, bu yıl bir yeniliğe daha imza attı ve ilk kez, ilk yedek yerleştirme tarihlerini de açıkladı. Buna göre ilk yedek yerleştirme 9 Eylül’de, ikinci yedek yerleştirme 17 Eylül’de, üçüncü yedek yerleştirme de 22 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Ayrıca yıl içerisinde hizmete açılacak yeni yurtlara kurumsal internet sitesinden duyuru yapılmak suretiyle yurt başvurusu alınarak öğrenciler yurtlara yerleştirilmeye devam edilecek.
Yedek yerleştirmeler, 22 Eylül’den sonra da belirli aralıklarla devam edecek.
KYK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Burs/öğrenim kredisi müracaatları, Kurumun kyk.gsb.gov.tr web adresinden kabul edilmektedir.
Burs / öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere dair belgeler ise istenmemekte olup, beyan edilen bilgilere ait kontroller ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamda alınarak, yapılmaktadır. İstenilen belgeler Kurumun kyk.gsb.gov.tr adresinde ilan edilmektedir.
Öğrenciler kyk.gov.tr adresimizdeki T.C. Ziraat Bankası linkinden KYK Kredi/Burs Ödemeleri bölümünden öğrenecekleri şubelerinden adına düzenlenmiş olan BANKKART'ını alarak (daha sonrada gönderilebilir) burs yada öğrenim kredilerini T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zaman, ATM'lerin bulunmadığı yerlerde ise herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir. Öğrencilere Ocak ayından başlamak üzere TC Kimlik Numaralarının son rakamına göre 6.-10. Günleri arasında ödeme yapılacaktır.
T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.
Burstan yararlanacak öğrenciler,
• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/kardeşi , gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
• Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
• ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
• Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.
Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.
Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.
Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.
Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;
• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
• Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,
öğrenim kredisinden yararlanabilirler.
Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.