Güncelleme Tarihi:
Kuzey Kore yetkilileri füze fırlatma işleminin başarısızlığını kabul ederek, resmi KCNA ajansı aracılığıyla, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kwangmyongsong-3 uydusunu Cuma 07.38'de fırlattı. Kara gözlem uydusu yörüngeye girmekte başarısız oldu. Bilim adamları, teknisyenler ve uzmanlar bu başarısızlığın nedenini incelemekte” açıklamasını yaptı.
Şanghay Günlüğü gazetesi de Kuzey Kore'nin gönderdiği roketin Sarı Deniz üzerinde 120 kilometre yükseldikten sonra dört parçaya ayrılarak düşmüş olabileceğini bildirdi.
Öte yandan, Japon Savunma Bakanı Naoki Tanaka, Kuzey Kore'nin gönderdiği roketin havalandıktan bir dakika sonra denize düştüğünü söyledi.
Japonya Hükümet Sözcüsü Osamu Fujimura da yaptığı acil basın toplantısında, fırlatmanın ardından düşen roketlerin düşen nesnelerin hiçbir etkisinin olmadığını belirtti. Fujimura , halkın panik yapmasını gerektirecek bir durum olmadığını ifade etti.
ABD'DEN TEPKİ
Beyaz Saray ve G-8 dışişleri bakanları ise Kuzey Kore'ye tepki gösterdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yazılı açıklamasında, füze fırlatma girişimi başarısızlıkla sonuçlansa da Kuzey Kore'nin provokatif eylemlerinin bölge güvenliğini tehdit ettiğini, uluslararası yasaları ihlal ettiğini ve bu davranışıyla son dönemlerdeki taahhütlerini çiğnediğini kaydetti.
Carney, bu girişim kendilerinde sürpriz yaratmasa da Kuzey Kore'nin herhangi bir füze faaliyetinin uluslararası toplumda kaygı oluşturduğunu ifade ederek, "ABD, Kuzey Kore'nin provokasyonları karşısında tetikte kalmayı sürdürüyor ve bölgedeki müttefiklerimizin güvenliğine yönelik tam bağlılığımız sürüyor" ifadesini kullandı.
Kuzey Kore'nin provokatif eylemleriyle kendini daha fazla yalınızlaştırmaktan başka bir şey yapmadığını ifade eden Carney, yönetimin, halkı açlık çekerken, parasını silah ve propagandalara harcadığını söyledi.
TEDBİRLERİ DEĞERLENDİRMEYE HAZIRIZ
Washington'da iki günlük toplantı düzenleyen G-8 ülkeleri dışişleri bakanları da Kuzey Kore'nin füze fırlatma girişimiyle ilgili ortak yazılı açıklama yaparak, bu eylemi kınadılar.
Bu eylemin BM Güvenlik Konseyi'nin 1695, 1718 ve 1874 sayılı kararlarının ihlali anlamına geldiği belirtilen ortak açıklamada, bunun bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye soktuğu kaydedildi.
Açıklamada, Kuzey Kore, balistik füze teknolojisi kullanarak daha başka füze fırlatma girişimlerinden veya Kore yarımadasındaki durumu ağırlaştıracak diğer eylemlerden uzak durmaya ve uluslararası taahhüt ve yükümlülüklerini yerine getirmeye çağrıldı.
Açıklamada, "G-8 dışişleri bakanları olarak, Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal eden tüm faaliyetlerine cevap vermeye ve BMGK'nin uygun bir yanıt vermesi için çağrıda bulunmaya yönelik tedbirleri, diğer ülkelerle değerlendirmeye hazırız" ifadesi kullanıldı.