Güncelleme Tarihi:
Çin haber ajansı Şinhua'nın Pyongyang mahreçli diplomatik kaynaklara dayandırılan haberinde, tansiyonun artması durumuna karşı, ülkedeki elçiliklerin "tahliye olasılığını" düşünmesi gerektiğini söylediği belirtildi.
Şinhua, "tavsiyenin" Pyonyang'daki yabancı misyonlara Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan yapıldığını yazdı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Kuzey Kore'den kendilerine "10 Nisan'dan sonra bir çatışma olması durumunda diplomatlarınızın güvenliğini sağlayamayız" diye bildirimde bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, "İngiltere'nin Pyongyang'daki büyükelçiliğine bu sabah Kuzey Kore hükümetinden bir not ulaştı. Notta, 'Kuzey Kore hükümeti 10 Nisan'dan itibaren ülkede çatışma olması durumunda büyükelçiliklerin ve uluslararası kurumların güvenliğini sağlayamayacaktır' yazıyor" denildi.
İNGİLETERE: MİYONUMUZU GERİ ÇEKME YÖNÜNDE BİR KARAR YOK
İngiltere, Kuzey Kore'deki yabancı misyonunu geri çekme yönünde bir karar almadığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İngiltere'nin, uluslararası ortaklarıyla Kuzey Kore'nin ülkede bulunan yabancı misyonlara güvenlik uyarısında bulunmasını görüşmekte olduğu kaydedildi.
RUSYA: NEDENİNİ ANLAYAMADIK
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Kuzey Kore'nin ülkedeki yabancı misyonlara tahliye olasılığını dikkate almaları uyarısında bulunmasının nedenini anlamadığını ve Kore Yarımadası'ndaki yüksek gerilimden endişe duyduğunu söyledi.
Lavrov, Pyongyang'ın uyarısının nedenini anlamaya çalışmak için Çin, ABD, Japonya ve Güney Kore ile temasta olduğunu ifade ederek, "Şu anda lafta olan, aşırı derecedeki gerilimden çok huzursuz olduk. Bu önerinin nedenlerini öğrenmek istiyoruz" dedi.
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında zaman zaman gerilen ilişkiler, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasının ardından iyice gerilmiş, ABD'nin bölgedeki bazı üstlerini uçak ve füzelerle takviye etmesiyle savaş endişeleri artmıştı.