Güncelleme Tarihi:
Pyongyang'ın kuzeyinde yer alan uydu kontrol merkezi direktörü Paek Chang-Ho, "Şu anda yakıt doldurma işlemimiz devam ediyor. Bu işlem başlamıştır" dedi.
Yakıt doldurma işleminin yakın bir zamanda tamamlanacağını söyleyen Paek, gözlem uydusunun dün füzeye yerleştirildiğine yönelik haberleri teyit etti.
Paek "Kontrol merkezi fırlatma işleminin son safhasında ancak fırlatma tarihi üstlerim tarafından belirlenecek" dedi.
İKİ KRİTİK ADIM
Pyongyang yönetimi roketin fırlatılmasından önce iki kritik adım attı. İktidarda bulunan Komünist İşçi Partisi olağanüstü bir toplantıya gidileceğini açıkladı. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a destek verilmesi beklenilen toplantı öncesinde Savunma Bakanı da değişti.
Yönetimin resmi gazetesinde yeralan habere göre, ordu yönetiminden sorumlu olan Kim Jong Gak selefi 75 yaşındaki Kim Yong Şun'dan görevi devraldı.
ABD VE JAPONYA'DAN UYARI
Japonya Dışişleri Bakanı Koiçiro Gemba ile BM Güvenlik konseyi'nde yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan ABD Dıişleri Bakanı Hillary Clinton ülkesinin, Kuzey Kore'nin roket fırlatması durumunda "uygun eylemi" yürüteceğini söyledi.
Clinton, bunun, bölgesel güvenlik ile Kuzey Kore'nin mevcut Güvenlik Konseyi kararlarına ilişkin yükümlülüklerine yönelik doğrudan bir tehdit oluşturacağını belirtti.
Koiçiro Gemba da ülkesinin, füzenin fırlatılmasına vereceği karşılığın çerçevesini belirlerken Washington yönetimi ve uluslararası toplumla eş güdüm halinde hareket edeceğinin altını çizdi.
Ancak her iki dışişleri bakanı da Kuzey Kore'nin roketi fırlatması durumunda tam olarak nasıl bir karşılık verileceğini açıklamadı.
Kuzey Kore, geçen ay, ülkenin kurucu lideri Kum İl Sung'un 100. doğum gününü kutlama etkinlikleri çerçevesinde bu ay uzaya gözlem uydusu fırlatacağını açıklamıştı.
Aralarında ABD, Japonya ve Güney Kore'nin bulunduğu diğer ülkeler, uzun menzilli roket fırlatmanın BM kararlarının ihlali anlamına geleceğini belirterek, Pyongyang yönetiminden bu plandan vazgeçmesini istiyor. Bu ülkeler, uzaya uydu göndermenin uzun menzilli füze denemesine kılıf olabileceğinden endişe ediyor.
JAPONYA KRİZ MASASI OLUŞTURDU
Japonya hükümet sözcüsü Hükümet sözcüsü, "füzenin fırlatılma olasılığına karşı hazırlık yapılırken, son dakikaya kadar Kuzey Kore'ye bu planından vazgeçme çağrısında bulunmaya devam edeceklerini" belirtti.
Görevliler ve uzmanların, bilgi toplamak ve bu bilgileri incelemek amacıyla bir araya geldikleri kaydedildi.
Dışişleri Bakanlığının da Kuzey Kore'yle ilgili gelişmeleri ele almak için özel bir merkez oluşturduğu belirtildi.