Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyetçi Katolikler, 9 Ağustos 1971’de Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri tarafından 342 kişinin yargı sürecine tabi tutulmadan toplu olarak tutuklanıp gözaltına alındığı Demetrius Operasyonu’nu anmak için başkent Belfast’ta yürüyüş yapmak istedi. Ancak binlerce Birleşik Krallık yanlısı Protestan, izinli yürüyüşe geçit vermemek için şehrin merkezindeki ana caddelerden birini kapattı. Bunun üzerine iki grup çatıştı.
KALDIRIM TAŞI, ŞİŞE, FİŞEK
Dükkanların ağır hasar gördüğü, onlarca aracın ateşe verildiği olaylarda göstericilerden iki kişi yaralandı. Kraliyet yanlısı grubun kaldırım taşları, şişeler ve fişeklerle saldırmasıyla 56 polis yaralandı, dördü hastaneye kaldırıldı. Polis olayları kontrol altına almak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahele etti. Katolikler geleneksel yürüyüşlerini farklı bir rotada tamamlarken yedi kişi gözaltına alındı. Kuzey İrlanda Emniyet Müdürü Matt Baggott, “anarşi ve eşkıyalık” olarak nitelediği olaylarla ilgili Birleşik Krallık yanlısı göstericileri suçladı.
HAPİSHANELER DOLACAK
Baggott, “Bu kişiler, barışçıl gösteri yapma niyetinde olmayan insanlardı. Saygıdan yoksunlar. Görüntülerinin incelenip sorumluların bulunmasıyla hapishaneler dolacak” dedi. Kuzey İrlanda Bakanı Theresa Villiers ise yaşananların “geriye doğru atılmış bir adım olduğunu” söyledi.
‘Bela’ sürüyor
KUZEY İrlanda’da 1960’ların sonunda başlayan mezhepsel ve siyasi çatışmalar, 1998’de İrlanda ve İngiliz hükümeti arasındaki “Good Friday Agreement” (Hayırlı Cuma Anlaşması) olarak da anılan Belfast Anlaşması’yla büyük ölçüde sona erdi. Protestanlar, Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’ın bir parçası olarak kalmasını istiyor. Katolikler ise Krallık’tan ayrılarak İrlanda Cumhuriyeti’ne katılmayı talep ediyor. 30 yıldan fazla süren çatışmalarda 3 bin 500’den fazla kişi öldü. Son olaylar, en büyük çatışmaların yaşandığı “The Troubles” (Belalı Dönem) günlerinin içten içe devam ettiğini gösterdi.