Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin en önemli gündemi barış süreci. Ve bu sürecin bir parçası da, Kandil'in konumu nedeniyle Kuzey Irak.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Medyalog platformunun kadın gazeteciler çalıştayı ile Süleymaniye'ye gelince, Türkiye'deki barış sürecine buradan nasıl bakıldığını görme fırsatı da oluştu.
İlk izlenim şu; Kuzey Irak'ta halk, Türkiye'de olanlarla hemen hemen hiç ilgilenmiyor. Irak Kürdistan bölgesi sokaklarında gündem ne Öcalan'ın mektupları, ne de PKK'lıların Türkiye'den çekilip çekilmeyeceği. Süleymaniye ve Erbil'in gündemi Lübnan'daki şarkı yarışmasına katılan Kürt kızının desteklenip desteklenmemesi.
Bu konuda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen'in tespiti ilginç; Irak Kürdistanı'ndan Türkiye'ye gidenler Diyarbakır'a değil, İstanbul'a, Antalya'ya, İzmir'e gidiyorlar. Dolayısıyla Kuzey Irak halkı, Türkiye'deki Kürt sorunu ile doğrudan pek ilgili değil. Daha çok Türkiye'deki ekonomik olanaklarla ilgileniyor Irak'taki Kürtler.
KUZEY IRAK GÜNDEMİ; ARAPÇA ŞARKI SÖYLEYEN KÜRT KIZI DESTEKLENMELİ Mİ?
Tartışma, Kuzey Irak'taki ruh halini göstermesi açısından çok ilginç; Arab Idol adlı yarışma, tüm Arap coğrafyasında büyük ilgi görüyor. Yarışmanın favorilerinden biri de Irak Kürdistan bölgesinden katılan Parvas Hussein adlı yarışmacı.
Yarışma Arapça. Hussein de bu yüzden yarışmada Kürtçe değil, Arapça şarkı söylüyor.
Irak Kürdistan bölgesindeki bir grup, oylamaları halkın kullandığı oylarla belirlenen ve tüm Arap dünyasında ilgiyle izlenen bu yarışmada, Kürtçe yerine Arapça söylüyor da olsa, Kürt şarkıcının desteklenmesi gerektiğini savunuyor. Karşıt grup ise Kürtçe şarkılar söylemediği için yarışmaya katılan yarışmacıya destek vermeye hiç yanaşmıyor.
Yarışma üzerinden yürüyen tartışma, aslında temel sorunu yansıtıyor; Kürdistan bölgesinin Bağdat yönetimi ile sorunlu ilişkiler. Irak Kürdistan bölgesinin Bağdat'la ilişkileri, yaşanan sorunların bölgeyi bağımsızlığa taşıyıp taşımayacağı.
Süleymaniye'de resmi dairelerin önünde hala Irak bayrağı dalgalansa da, pratikte Bağdat yönetiminin bölgede "Irak gelirlerinin %17'sini Kürdistan'a göndermek" dışında hiç etkisi yok.
Bölgede her yerde ön planda, Kürdistan bölgesinin bayrağı dalgalanıyor.
Süleymaniye gezisinin ilk günü gittiğimiz, Kuzey Irak'taki ilk kez düzenlenen 'Kürtçe olimpiyatları' da Irak Kürdistan bayrağı önünde söylenen Irak Kürdistan Milli marşı ile başladı. Şarkılar, şiirler, konuşmalar etkinliğin adına uygun şekilde Kürtçe yapıldı. Arapça hiç yoktu.
SİYASİ GÜNDEM; TALABANİ SONRASI
Irak Kürdistanı'nda yönetim kademesindeki gündemde de Türkiye'deki barış süreci yok. Ancak soru sorulduğunda 'Türkiye'yle iyi ilişkiler istiyoruz. Türkiye'ye elbette barışın gelmesini istiyoruz' yanıtının ötesine geçmiyor hiçbir yetkili.
Siyasi gündem ise halen tedavi için Almanya'da olan Celal Talabani'ye odaklı. Talabani iyileşecek mi, İyileşse de siyasete dönebilecek mi sorularına yanıt aranıyor hem Erbil'de hem Süleymaniye'de.
"BAŞKANLIK SİSTEMİNDEN PARLAMENTER SİSTEME GEÇELİM”
En ilginç siyasi tartışma, Türkiye'nin de gözde tartışması olan yönetim sistemi.
Ancak Irak Kürdistanı'nda Türkiye'nin tam tersi şekilde 'başkanlık sisteminden vazgeçilip, parlamenter sisteme geçilmesi' tartışılıyor.
Halen Irak Kürdistanı'nda Başkanlık sistemi var. Bölgenin bağlı olduğu Irak ise parlamenter demokrasi ile yönetiliyor. Özerk bölgenin de sistemini asıl ülkeye uydurması gerektiğini savunanların sesi daha çok duyulmaya başlanmış.