Kuzenin intikamı

Güncelleme Tarihi:

Kuzenin intikamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Film Festivali'nin sinemaseverlerin gündemini işgal ettiği bu haftanın yeni filmlerinden ‘‘Kuzen Bette’’ (Cousin Bette) bir Balzac uyarlaması. Jane Austen'in ve Henry James'in yapıtlarından uyarlanan filmlerin sayısı düşünülünce Balzac külliyatının sinema için ‘‘eldeğmemiş topraklar’’ olduğunu söylemek pek yanlış sayılmaz.

Fransız ihtilalinin hemen öncesinde, 1840'lı yılların Fransası'nda geçen filmdeki olay örgüsü aşk, para, skandal, entrika ve akıl oyunlarından oluşuyor. Aristokrat Hulot Ailesinin çevresinde dönen dolapları anlatan filmi, iki Tony ödüllü ve tanınmış bir tiyatro yönetmeni (‘‘Big River’’ ve ‘‘The Who's Tommy’’) olan ve ‘‘Kuzen Bette’’ ile ilk sinema filmini çeken Des McAnuff yönetiyor.

Jessica Lange'in (‘‘Postacı Kapıyı İki Kez Çalar’’, ‘‘Tootsie’’, ‘‘Frances’’, ‘‘Müzik Kutusu’’, ‘‘Korku Burnu’’ ve ‘‘Mavi Gökyüzü’’) canlandırdığı kuzen Bette, Hulot ailesinin evde kalmış olarak nitelendirilen, dışlanan ve aşağılanan bir üyesidir. Hulot malikanesinin hanımı kuzeni Adeline (Geraldine Chaplin) ölünce, nihayet kaderinin değişeceğini ve evin hanımı olacağını düşler ama Adeline'ın üvey kardeşi (Hugh Laurie) ona hizmetkarlık teklif eder. Bunun üzerine Paris'in batakhanelerine geri dönen ve striptizli varyete salonu işleten bir salonun kostümlerini yapan Bette, Elizabeth Shue'nun (‘‘Elveda Las Vegas’’ ve Allen'ın yönettiği ‘‘Yaramaz Harry’’) canlandırdığı şovun yıldızı Jenny ile de arkadaş olur. Hulot Ailesinden intikam almanın yollarını arayan Bette bu arada meteliksiz bir heykeltıraş olan Wenceslas'a (Aden Young) tutulur. Genç adamsa onun aşkına karşılık vermez, bütün erkeklerin etrafında döndüğü Jenny'ye aşık olur ama Hulot ailesinin genç üyesi Hortense ile (Trainspotting'de oynayan Kelly MacDonald) evlenir. Üstüste aldığı bütün bu darbeler Bette'nin intikam ateşini iyice alevlendirir...

KUZEN BETTE

COUSIN BETTE

Yönetmen: Des McAnuff

Oyuncular: Jessica Lange, Elisabeth Shue, Bob Hoskins, Hugh Lauire, Aden Young, Kelly MacDonald ve Geraldine Chaplin

Senaryo: Lynn Siefert ve Susan Tarr (Honore de Balzac'ın yapıtından uyarlama)

Görüntü Yönetmeni: Andrzej Sekula

ABD yapımı, 112 dakika.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!