Kuyumculuk adı altında tefecilik iddiası

Güncelleme Tarihi:

Kuyumculuk adı altında tefecilik iddiası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 10:26

“Kuyumcu” adı altında hizmet veren bazı işyerlerinin, kredi kartıyla taksitle alınan altını düşük fiyattan geri alarak, “tefecilik” yaptıkları ileri sürüldü.

Haberin Devamı

“Artan kredi kartı borçlularını fırsat bilen” bazı kişiler, birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyor.

Pos makinesiyle borçların tamamını taksitlendirme yapan bu kişilerin, yeni kimlikleri arasında ise “kuyumculuk” yer alıyor.

Kendilerini kuyumcu gibi tanıtan ve işyerlerinin vitrinlerine altın koyan bu kişiler, kredi kartı ile satın alınan altını düşük fiyattan geri alarak, “nakit ihtiyacını” giderdiklerini iddia ediyor.

Bazılarının kartvizit de bastırdığı bu tür işyerleri, örnek olarak kredi kartı ile bin liraya taksitli olarak alınan altını, müşteriden 50-100 lira eksiğine geri alıyor.
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, yaptığı açıklamada, kendilerinin de mağdur olduğu bu tür kişilerin “modern tefecilik” yaptığını söyledi.

Bu tür işyerlerinin varlığından haberdar olduklarını ve Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde gerekli girişimleri başlattıklarını anlatan Çavuşculu, şunları kaydetti:
“Bu tür kişiler güvenilir olması açısından, vitrinlerine bir miktar altın koyarak kuyumcu adını kullanıyorlar. Çok sayıda bu tür işyeri olduğunu biliyoruz ve gerekli denetimlerimizi yapıyoruz. Bunların kuyumcu esnafıyla uzaktan yakından ilişkisi yok. Bunlar bizi de rahatsız ediyor. Biz esnaf olarak ticaret yaparız. Yüzük, bilezik, çeyrek, kolye alır satarız, bunlar tefeci.”

Çavuşculu, vatandaşları bu tür kişilere karşı dikkatli olmaya çağırarak, bu tür durumlarla karşılaşmaları durumunda kendilerini bilgilendirmelerini istedi.

10 MİLYON KREDİ KARTI BORÇLUSU VAR

Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Hakan Tokbaş da Türkiye'de 10 milyon civarında kredi kartı borçlusu bulunduğunu, bunların sadece borçlarının asgari ücretlerini ödeyebildiğini savundu.

Tokbaş, bu kişilerin “tefeciler” için büyük bir potansiyel oluşturduklarını savunarak, “Son 1-1,5 senedir sürekli olarak bu durumu dile getiriyoruz. Bu internet yoluyla başlayan bir akımdı, kuyumculuk adı altında giderek genişliyor. İnsanların zor durumundan yararlanan bu kişiler işyerlerine koydukları pos makineleri ile açık bir şekilde tefecilik yapıyor” dedi.

Kuyumculuk adı altında bu işi yürütenlerin varlığının herkes tarafından bilindiğini, tüketicilerin borç yükü altında ezilirken, “tefecilerin” aldıkları komisyonlarla varlıklı bir hayat sürdüklerini anlatan Tokbaş, denetim eksikliğinin bu durumun genişlemesini tetiklediğini bildirdi.
“Tefecilik” sorunun ancak kredi borçları sorununa köklü ve kalıcı çözümle sonuçlanacağını belirten Tokbaş, “Aylar önce borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun çıktı ancak bu kanun sadece icraya düşmüş borçları yapılandırdı. Bunlar bankaların batık borçları. İcraya düşmüş kişi sayısı 800 bin kişi iken mağdur durumda 10 milyon kişi var” diye konuştu.

2 BİN LİRALIK ALTINA 12 AYDA 2 BİN 325 LİRA

Ankara'nın en işlek merkezlerinden Kızılay'da kendini 'kuyumcu' olarak tanıtan bir işyeri de bastırdığı kartvizit ile bin liraya aldığı altını peşin 970 liraya geri aldığını belirtiyor.

Aynı işyeri kredi kartı ile 12 ay vadeli olarak 2 bin liralık alınan altını peşin bin 950 liraya aldığını belirtirken, müşteri ise aylık 193 lira 75 kuruş ile bankaya 12 ayda 2 bin 325 lira geri ödüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!