Kuyrukluyıldızdan yıldız tozu getirdi

Güncelleme Tarihi:

Kuyrukluyıldızdan yıldız tozu getirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 00:00

NASA’nın kuyrukyıldız tozu toplamak amacıyla 7 yıl önce uzaya gönderdiği "Stardust" kapsülü, başarılı bir görevin ardından dün TSİ 12.12’de Dünya’ya indi. ABD’nin Utah çölüne inen Stardust’ın, 4.62 milyar kilometre yol katettiği uzay görevi sırasında 2004 yılında Wild-2 adlı kuyrukluyıldızdan aldığı toz numuneleri, uzmanlarca incelenmeye başladı.

Saatte 46 bin kilometreyi aşkın bir hızla atmosfere giren ve bu açıdan en yüksek hıza ulaşan insan yapımı nesne unvanını alan Stardust, iniş paraşütleri yardımıyla yavaşlayarak yere çakıldı. "Mükemmel" durumda olduğu bildirilen kapsül, helikopterlerle iniş sahasına giden NASA ekipleri tarafından alındı.

46 kiloluk kapsülün taşıdığı, ancak bir çay kaşığını doldurabilecek miktardaki toz ve buz karışımı tanecikler, Güneş ve gezegenlerinin evrimi açısından hayati ipuçları taşıyor. İlk kez yıldız tozu inceleme imkanı bulacak bilimadamları, sözkonusu numunelerin evreni anlamada çığır açacak bilgiler barındırdığını düşünüyor.

Evrendeki gaz ve toz halindeki maddenin 4,5 milyar yıl önce kendi içine çökmesi sonucu, Dünyamızın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi’nin ortaya çıktığı, bu gaz ve toz halindeki maddeden kuyrukluyıldızlarda da bulunduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!