Güncelleme Tarihi:
Uzmanlara göre 50 milyon yıldan beri ilk kez Kuzey Kutbu'ndaki su miktarı, buz miktarını aştı. Kuzey Kutbu'ndaki buzulda, 1.5 km'lik boşluk oluştu.
The New York Times Gazetesi'nin cumartesi günkü haberine göre, Amerikan Doğal Tarih Müzesi paleontoloğu Malcolm C. McKenna ve okyanus bilimcisi James C. McCarthy Kuzey Kutbu'nu ziyaretlerinde gözlerine inanamadılar. 1-1.5 kilometre genişliğindeki bir alandaki buzulların yerini sular kaplamıştı.
Dünyanın tepesinde buz tabakasındaki delik konusunda Amerikalı paleontolog, ‘‘Şimdiye kadar 90 derece kuzeye ulaşıp da buzlar yerine sularla karşılaşan var mıdır, bilemiyorum’’ dedi. Ay başında gemiyle turist olarak Kuzey Kutbu'na giden diğer bilim adamı McCarthy ise yolcuların şok geçirdiğini ve durumun endişe verici olduğunu belirtti.
Kuzey Kutbu'ndaki erimenin nedenleri konusunda farklı görüşler ortaya atılıyor. Bazı uzmanlar, çevrenin kirlendiği, sera etkisi yapan gazların atmosferi boğduğu, global ısınmayla buzların eridiği inancında. Diğerleri ise global ısınmaya dair verilerin balon yapıldığını savunuyor ve buzların erimesini doğal gelişme olarak yorumluyor. Atmosferin son 20 bin yılda 9 derece, son 100 yıl içinde ise 1 derece ısındığı biliniyor.