Kutlamalara gün yetmiyor

Güncelleme Tarihi:

Kutlamalara gün yetmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2001 00:00


Türkiye'de de yıl, 365 günden fazla sürmüyor; ancak, bu yıl da, ''yerel etkinlik'' kapsamında bin 176 festival, şenlik, anma, kutlama, kurtuluş ve benzeri etkinlik düzenlenecek.

Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ''Yerel Etkinlikler 2001'' kitabı, bir anlamda Türkiye'de yetişen meyve ve sebzelerin üretim yerleri, düşman işgaline uğrayan kentlerin rehberi, yöresel kültürel değerlerin ajandası özelliğini taşıyor.

Yerel Etkinlikler 2001 kitabına giren programlara göre, Türkiye'de günde 3.22 kutlama yapılıyor. Etkinlik sayısında 90 ile Ankara lider olurken, 1'er etkinlikle Hakkari, Iğdır ve Van ise son sırada yer alıyor.

Etkinliklerin incelenmesinde; Karadeniz bölgesinde boğa, Ege ve Doğu Akdeniz bölgelerinde ise deve güreşleri festivallerinin dikkati çeker boyutta olduğu görülüyor.

Coğrafik özellikleri dolayısıyla Karadeniz Bölgesi, bir anlamda yayla şenlikleri merkezi konumunda. Ayrıca, sınır il ve ilçe merkezlerinin tamamında düşmandan kurtuluş törenleri düzenlenmesi, biranlamda ülkenin 4 bir yandan uğradığı saldırının belgesi...

Türkiyenin bitki deseni

Türkiye genelinde meyve ve sebzelerin adıyla düzenlenen şenlik ve festivaller, ülkenin bitki desenini de ortaya koyuyor.

Meyve, sebze ve değişik ürünler adına düzenlenen etkinlikler, yöre ekonomik ve sosyal yaşamına olduğu gibi, folklorik değerlerin korunmasına da önemli bir katkı sağlıyor.

Yerel Etkinlikler 2001 kitabına göre, Türkiye genelinde, çoğu birden fazla il ve ilçede olmak üzere, meyve, sebze, hayvan ve bunların ürünleri, doğal varlıklar ve el sanatları ürünlerine yönelik düzenlenen şenlik ve festivaller şunlar:

''Kiraz, bal, peygamber kuru üzümü, katmer, ayran, yörük ayranı, vişne, kaymak, aşure, lale, gözleme, dut, su, kavun, üzüm, kaşar, kaz,arı, çilek, pancar, incir, kestane, şeftali, kum, zeytin, buzağı, nar,ceviz, fındık, tütün, sardalya, ayçiçeği, lahana, pirinç, kar ve kır çiçekleri, tarhana, çekirdeksiz sultaniye üzümü, biber, elma, balık, çeltik, kayısı, pestil, karayemiş, fındık, kuşburnu, gül, halı, dut pekmezi, helva, pilav, muz, şile bezi, mermer, çiçek, şarap, kırmızıbiber, dondurma, hindi, kavurma, yoğurt, kilim, patlıcan, mesir, antepfıstığı, yaban çileği, çınar, çay, sele-sepet, Kangal çoban köpeği-koyunu, kelaynak, ağaçlandırma, karpuz, peynir, yayık yayma, termal-kaplıca, soğan, sarmısak ve baston.''

Diğer etkinlikler

Ayrıca, hıdırellez-nevruz, uçurtma, yağlı güreş, karakucak güreşi, at yarışı, aşıklar bayramı, halk oyunları, sünnet şöleni, devlet yöneticileri ve manevi şahsiyetleri anma günleri, av sezonunun açılışı, yamaç paraşütü, ilçe ya da il olma, bisiklet, hasat, asker uğurlama, rahvan at yarışları, boğa ve deve güreşleri, ayakkabıcılık ve bıçakçılık şenlikleri, günleri ve festivalleri düzenleniyor.

Sakarya Hendek'te, belediye başkanlığınca her yıl Ağustos ayı içinde geleneksel olarak düzenlenen ''Hacet Bayramı'' ise adı ile dikkati çekiyor.

Uzman görüşü

Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Behiye Köksel, bu tür etkinliklerin toplumda dayanışma ve kaynaşmayı sağladığını söyledi.

Bu tür etkinlikler sayesinde bazı yerel folklorik unsurların ön plana çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Köksel, ''Bu nedenle etkinlikleri yararlı buluyorum. Amacına ve adına uygun olarak kutlanması halinde, folklorik ve sosyal getiriler sağlar'' dedi.

Etkinliklerin, yöresel kültürel zenginliklerin yaşatılmasına katkıda bulunduğunu kaydeden Yrd. Doç. Köksel, ''Yöresel kültürel unsurlar bu tür etkinliklerle gündemde tutulur. Bu tür etkinliklere dışarıdan sanatçılar getirileceğine, yöresel değerler ön plana çıkarılırsa daha olumlu sonuç verir'' diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Köksel, yöresel etkinliklerin düzenlenmesi ve kültürel zenginliğin yaşatılmasında, yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü de sözlerine ekledi.
(a.a)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!