Kutan: Hükümetin karnesi kırıklarla dolu

Güncelleme Tarihi:

Kutan: Hükümetin karnesi kırıklarla dolu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2001 00:00


FP Genel Başkanı Recai Kutan, ''Başbakan Bülent Ecevit'in unutkanlığının son zamanlarda çok arttığını görmekteyiz. Ama başında bulunduğu hükümetin, ülkeyi iflasın eşiğine getirdiğini nasıl unutabiliyor anlamak mümkün değil'' dedi. Kutan, "Hükümetin 2 yıllık icraatlarına verilecek not on üzerinden sadece sıfırdır, sıfır" dedi.

Kutan, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin 2 yıllık icraatını değerlendirdi.

UYUM VE İSTİKRAR BU MU?

Başbakan Bülent Ecevit'in hükümet icraatına ilişkin dünkü açıklamalarını anımsatan Kutan, iktidarın işçinin, çiftçinin, esnafın dar gelirlinin sorunlarıyla ilgilendiklerini söylemelerine rağmen bu kesimlerin perişan olduğunu kaydetti. Ecevit'in dün ''toz pembe bir tablo çizdiği'' görüşünü savunan Kutan, ''Ecevit'in unutkanlığının son zamanlarda çok arttığını görmekteyiz. Ama başında bulunduğu hükümetin, ülkeyi iflasın eşiğine getirdiği nasıl unutabiliyor anlamak mümkün değil'' diye konuştu.

Kasım ve Şubat'taki ekonomik krizin bu hükümetin sayesinde yaşandığını anlatan FP Genel Başkanı Kutan, hükümet içinde, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve MHP'li bazı bakanlar ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasında sık sık sorunların yaşandığını ifade etti. ''Uyum, istikrar ve başarı bu mu?'' diye soran Kutan, milletin bu dönemde çok bedel ödediğini, halkın artık iktidara güvenmediğini savundu.

DİYALOG DİYORLAR, MEMURU COPLUYORLAR

Ecevit'in, ekonomik programın başarıya ulaşacağını, yılın ikinci yarısında büyümenin gerçekleşeceğini ifade ettiğini anımsatan FP Lideri, ''Neyle, nasıl? Ecevit, siyasi yaşamı boyunca hep hayal kurmuştur. Şimdi yine hayal kuruyor. İşte (başarı) dedikleri hükümetin kırıklarla dolu olan karnesi...'' dedi.

''Hükümetin 2 yıllık icraatlarına verilecek not, on üzerinden sadece sıfırdır, sıfır'' diyen Kutan, halktan ve halkın değerlerinden kopuk, millete tepeden bakan bir hükümetin başarı sağlamasının imkansız olduğunu söyledi.

İktidarın, 2 yılda fakirliği, yoksulluğu, yolsuzluğu artırdığını, düşünce ve inancı baskı altına aldığını iddia eden Kutan, hükümetin toplumsal diyalogdan bahsetmesine rağmen, ''memur ve işçileri coplamaktan başka bir şey yapmadığını'' öne sürdü.

ÇIKARDIKLARI YASALARI İPTAL ETTİRDİK

Kutan, şöyle konuştu:

''Hükümet 285 yasa çıkarmakla övünüyor. Biz bunların 50 tanesini Anayasa Mahkemesi'ne götürdük. 36 tanesi sonuçlandı. Bunlardan 30 tanesini Mahkeme iptal etti. İşte başarı dedikleri bu...

Eksik ve sorunlu olan demokrasimizi bütünüyle budadınız. Milletin temsilcileri aracılığı ile kullandığı egemenlik hakkını, millete hesap vermeyen kurul ve kurumlara devrettiniz. Anayasada en geniş anlamda din ve vicdan özgürlüğünden bahsedilmektedir. Ama uygulamalarınıza bir bakınız. Devlet eliyle kuran kurslarını kapattınız. 8 yıllık eğitim bahanesiyle imam hatip liselerini mahvettiniz.

PAZARDA DA BAŞÖRTÜSÜ TAKILMASIN

Üniversitelerde okuyan başörtülü kızlarımızın bile eğitim haklarını ellerinden aldınız. Başörtüsü irticanın simgesiymiş. Bu ifadeyi nasıl izah edeceğimi bilemiyorum. Başörtüsü, sadece okullara giden kızlarımızda yok ki, çarşıda, pazarda, sokaklarda çok sayıda başörtülü hanım var. Onlar ne olacak? Meclis'e yeni bir yasa teklifi getiririz, böylece başörtüsündeki çifte standart da ortadan kalkar, hanımlar da çarşı pazarda bu irtica tehdidi başörtüsünü takamasınlar. Size yakışan da budur.''

MERCİMEĞİ İTHAL EDER HALE GELDİK

Recai Kutan, iki yıllık dönemde Türkiye'nin en büyük krizlerinden ikisini yaşadığını söyledi. İşçi, memur, esnaf ve sanayici gibi çiftçilerin de ezildiğini bildiren Kutan, buğdaya verilen 164 bin liralık taban fiyatı eleştirdi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı'nın, buğdayın kilogram maliyetinin en az 200 bin lira olduğunu dile getirdiğini kaydeden Kutan, "Bu durumda olan bir iktidar görevi derhal bırakmalı. Ancak bunlar koltuklarına Japon yapıştırıcı ile yapışmışlar. Gitmeye niyetleri yok" dedi.

FP Genel Başkanı Kutan, hükümetin uyguladığı yanlış politikalar sonucunda mercimeğin ithal edilir hale getirildiğini anlatarak, "Bu yanlış uygulamalar sonucunda önümüzdeki birkaç yıl içinde buğdayı da dışarıdan ithal eder hale geleceğiz" diye konuştu. Kutan, hükümetin tutumunun "buğday, pancar, tütün olmasa Tarım Bakanlığı'nı ne iyi idare ederiz" anlayışına benzediğini öne sürdü.

DERVİŞ MASALLARI

FP Genel Başkanı Recai Kutan, 1999 Mayısı ile 2001 Mayısı'nın temel göstergelerini karşılaştırarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Herkesin gördüğü gibi herşey eskisinden daha kötü... Halkı afyonlamak için görev verilenler, görevlerini en iyi biçimde yerine getiriyorlar ve Kemal Derviş masallarını iyi anlatıyorlar.
Ecevit de toz pembe bir tablo ortaya koyuyor. Kurtuluş IMF ve bu hükümete mecbur olmaktan değil halktan kopuk iktidardan kurtulmaktan geçmektedir." (Ankara/aa)









Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!