Güncelleme Tarihi:
Çiftçi, Valilikte sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlediği toplantıda, dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, evi hasar gören vatandaşların mutlaka bir yer tespit edilip oraya nakledileceğini söylediğini, ancak bunun bazı basın yayın organlarında Simav şehrinin tamamen nakledileceği şeklinde yanlış yansıtıldığını söyledi.
“Simav'ın taşınması söz konusu değil” diyen Çiftçi, afete maruz kalmış vatandaşlar için yıl sonuna kadar kalıcı konutlar yapılacağını ve hak sahiplerine verileceğini belirtti.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının, dün saat 23.30 itibariyle hazırladığı ön hasar tespiti raporunun kendilerine ulaştığını belirten Çiftçi, ön hasar tespitinin bu akşam tamamlanacağını anlattı.
Çiftçi, ön hasar tespitinde çok hızlı bir şekilde kirişlere, kolonlara, hasara bakılıp “oturulabilir” veya “oturulamaz” raporu verildiğini, bu akşam ön tespit bittikten sonra kesin tespite başlanacağını ve bunun tamamlanmasıyla, ön tespitteki sayıların değişebileceğini dile getirdi.
Simav, Hisarcık, Şaphane, Pazarlar ve Gediz'de ön hasar tespiti çalışmalarının büyük bölümünün tamamlandığına işaret eden Çiftçi, şöyle konuştu:
“İncelenen 16 bin 448 konuttan 2 bin 208'ine 'hasarlı, oturulamaz', 3 bin 373'üne 'hasarlı, oturulabilir' raporu verildi ve acil boşaltılması gereken konut sayısı 277. Yıkık konut sayısı da 86'dır. Kesin tespitte ne olacağını bilemeyiz, artabilir, eksilebilir. Ancak son durum bu. Cami minarelerinden 14-15 tanesi yıkıldı, yıkılacak vaziyetteydi. Çevre ve Orman Bakanımız Veysel Eroğlu'nun İSKİ'de konuşlandırdığı özel ekip vardı. O telefon açtı, hemen geldiler. Dün 6'sını aldılar. Bugün hepsini bitirecekler ve insanlara zarar vermesini engelleyecekler. Kanuni prosedürler tamamlandıktan sonra ekip, yan yatmış binaları yıkacak. Şehrin temizlenmesi için ise 200 kişiyi işe alıp görevlendirdik. Yeteri kadar makine kiraladık.”
TOKİ KONUTLARI 25 MAYIS'TA HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK
Çiftçi, artçı sarsıntılar sürdüğünden vatandaşların sağlam binalara girmekten çekindiğini, psikolojik destek olarak Sağlık Bakanlığının yeteri kadar personeli görevlendirdiğini belirtti.
Simav'da çadır kentin yanına kurulan çadırlarda sağlık ekiplerinin ameliyatlar hariç bütün sağlık hizmetlerini verdiğine dikkati çeken Çiftçi, dün itibariyle bölgede 10 bin kişinin çadırlarda kaldığını söyledi.
Deprem bölgesinin “afete maruz bölge” ilan edildiğini ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:
“TOKİ, imara açılabilecek 18 dönüm arazinin bugün ihalesini yapıyor. Kaç bina, kaç daire sığar, onu bilmiyorum. TOKİ'nin 250 civarında çeşitli aksaklıklardan hak sahiplerine teslim edilemeyen konutu vardı. Onun da eksikliklerini tamamladık, çarşamba günü hak sahiplerine teslim edeceğiz.
Simav, Hisarcık, Şaphane ve Pazarlar'da okulları, velilerden gelen talep üzerine 30 Mayıs'a kadar tatil ettik. Sadece öğrencilerimiz değil, bütün vatandaşlarımız artçı sarsıntılar olduğu için binalara giremiyorlar. (Sağlam yurtlarımız var) dedik. (Biz şu anda çadırda kalacağız) dediler. Bir psikolojik etkilenme var. Bazı okul binaları hasarlı, bazıları sağlam. 30 Mayıs'ta eğitim ve öğretime yeniden başlandığında, bazı okullarda ikili öğretime geçerek sorunu çözeceğiz.”
“SİYANÜR BARAJINDA HERHANGİ BİR SORUN YOK”
Çiftçi, daha sonra sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
Eğitim-Bir-Sen Kütahya Şube Başkanı Kamil Uçan, Seviye Belirleme Sınavları (SBS) ve Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girecek öğrencilerin sınav merkezlerine nakillerinde kolaylık sağlanmasını talep etti. Çiftçi, adayları deprem bölgesinden alıp Kütahya'da misafir edeceklerini ve her türlü kolaylığı sağlayacaklarını dile getirdi.
Çiftçi, Türk Hava Kurumu (THK) Kütahya Şube Başkanı Ali Kural'ın, depremin merkeze 35 kilometre uzaklıktaki, siyanürlü atık su barajını olumsuz etkilediği
iddialarının bulunduğunu hatırlatması üzerine, şöyle konuştu:
“Siyanür barajıyla ilgili incelemelerimizi yaptırdık. Herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Bütün içme ve kullanma suyu kontrolleri yapılıyor. Bize gelen bilgiler itibariyle sularında hiçbir problem yok. Depremin olduğu gece Vali Yardımcımız Cengiz Horozoğlu ve ekibi çevrede incelemelerini yaptı. Ertesi gün bir daha yaptılar ve bir sorun olmadığını beyan ettiler. Bize gelen resmi bilgilerde hiçbir sorun yok.
Burada bir bilgi kirliliği var. Bir odanın, (Numune aldım, böyle çıktı) diye bir açıklaması var. Arkadaşlarımız da (Numuneyi nereden alıyorsanız noter huzurunda beraber alalım) dediler. Kütahyalı Yargıtay Üyesi Mehmet Mutlu, özel bir araştırma ekibi kurdu. Bütün suları alıp tahlil ettiler. Sonra bize, (Sizin dediğiniz gibi herhangi bir sorun yok) dediler. Bu tür yanlış beyanatlar Kütahya'nın ekonomisine zarar verir. Bir beyanat verirken, bir şeyi konuşurken arkasını, önünü, nereye gideceğini bilmemiz lazım.”