Güncelleme Tarihi:
Şehit yakınları ve askerlerin katılımıyla yapılan anmada şehidin hayatı duygusal ifadelerle anlatıldı. Genelkurmay’ın bu etkinlikleri, 16 Eylül 2015 tarihinde saat 14.00’te, Birinci Dünya Savaşı şehitlerinden Piyade Er Hökesoğlu Hasan’ı yine Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığı’ndaki anma töreniyle devam edecek. Kut’ül Ammare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda kazanılan en büyük zaferlerden biri. Çanakkale Savaşı’nın gölgesinde kalsa da İngilizlerin prestijini hiç beklemedikleri şekilde sarsmış, General Charles Townshend dahil çok sayıda yüksek rütbeli İngiliz subayı Türk ordusuna esir düşmüş, Irak cephesinin her iki taraf açısından öneminin daha da artmasına neden olmuştu.
BÜYÜK ZAFER
24 Kasım 1914’te Basra’yı işgal eden İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül Ammare’yi alıp Bağdat’a ilerledi. Ancak Selmanpak’ta yenilen General Townshend, Kut’ül Ammare’ye kapanarak burayı bir kale gibi savunmaya karar verdi. Enver Paşa’nın kendisinden 2 yaş büyük olan amcası Halil Paşa komutasındaki Türk kuvvetlerinin kuşattığı Townshend’e yardıma giden İngiliz ordusu Nisan 1916’ya kadar yaptığı girişimlerde 30 bin zayiat verip geri püskürtüldü. 29 Nisan 1916 tarihinde Kut’taki İngiliz birliğinden 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim oldu.
Arslanlar! Türk’e şan, İngiliz’e kara meydan
HALİL Paşa, Kutü’l-Ammare zaferinden sonra 6. Ordu’ya yayınladığı mesajda şöyle dedi: “Arslanlar! Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut’ta 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30 bin zayiat vererek geri dönmüşlerdir. Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale’de, ikinci zaferi burada görüyoruz.”