Güncelleme Tarihi:
Dünyanın sayılı kuş cennetleri arasıda bulunan Manyas Kuş Cenneti'ni sonunda cehenneme çevirdik. Manyas'ta pelikanların dışında kuş kalmadı. Önceki yıllarda 250 türe ait 3 milyondan fazla kuşun barındığı cennete artık kuşlar gelmiyor.
Keşfedildiği 1950'li yıllardan bu yana Avrupa ve Asya'nın en önemli sulak alanlarından olan ve Avrupa Konseyi'nce A Sınıfı diploma ile derecelendirilen Manyas Gölü Kuş Cenneti, tükenmek üzere. Değişik kuş türlerinin yuva yaptığı söğüt ağaçlarının kuruması nedeniyle gölde sadece pelikanlar kaldı.
Her yıl 250 türden 3 milyondan fazla kuşu ağırlayan Manyas Kuş Cenneti, Karacabey Ovası'nın sulanması için Manyas Gölü çevresinde bulunan regülatörlerin açılmayışının bedelini ağır ödedi.. Uzun yıllar, fabrikaların kimyasal atıklarını boşalttığı suların etkisinde kalan Manyas Kuş Cenneti'ndeki söğüt ağaçlarının büyük bölümü kurudu. Her yıl Manyas'a gelip kuluçkaya yatan kuşlar, yuva kurdukları ağaçların kuruması sonucu artık gelmiyor. Yetkililer, kuş cennetinde sadece özel olarak koruma altına alınan pelikanlar ve balıkcılların bulunduğunu söylediler. Yetkililer, kuş cenetinin eski konumuna gelmesi için 10 binden fazla ağaç diktiklerini de belirttiler.
Manyas Kuş Cenneti'ne gelip, kuleye çıkarak hayvanların uçmasını seyreden, bol bol fotoğraf çeken yerli ve yabancı turistler, yıkılan kulenin bugüne kadar yapılmayışını da eleştiriyorlar.
Avrupa Konseyi tarafından 1976 yılında özel olarak koruma altına alınıp, A Sınıfı Diploma ile ödüllendirilen Manyas Kuş Cenneti, konsey tarafından her 5 yılda bir denetlenip diplomanın süresinin uzatılıp uzatılmamasına karar veriliyor. Manyas Kuş Ceneti'nin diplomasının uzatılması için verilen süre önümüzdeki yıl doluyor. Kuşların yuva yaptığı binlerce söğüt ağacının kuruması, kuşların artık Manyas'a gelmeyişi ve yıkılan kulenin henüz yapılmayışı, diplomanın süresinin uzatılmasını tehlikeye soktu.