Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin, göçmen kuşların en önemli göç yolları üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Geyik, bunun doğa ve kuş severler için önemligözlem fırsatları yarattığını kaydetti.
Her kuş türünün göç ederken farklı rota izlediğini ifade eden Geyik, şunları kaydetti:
''Anadolu, göçmen kuşların en önemli göç yolları üzerinde bulunuyor. Özellikle Orta ve Doğu Avrupa leylekleri Afrika'daki kışlıklarına gidip gelirken deniz üzerinde mümkün olduğunca az uçmak için göç zamanı İstanbul Boğazı'nın üzerinden geçerler. İlkbahar ve sonbaharda 1.5 ayda Boğaz üzerinde 300 bin kadar leylek sayılabilir.''
Avrupa'da, doÄŸa severlerin son yıllarda kuÅŸ gözlemine büyük ilgi gösterdiÄŸine iÅŸaret eden Geyik, ülkemizde de kuÅŸ gözlemcilerinin sayısının giderek arttığını kaydetti. Geyik, kuÅŸ severlerin oluÅŸturduÄŸu Ä°stanbul KuÅŸ Gözlem TopluluÄŸu üyelerinin her ÇarÅŸamba günü18.30-20.30 saatleri arasında Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi Maçka Kampusü'ndeki Deneme Bilim Merkezi'nde toplandıklarını, burada kuÅŸlarla ilgili dia gösterileri yapıldığını söyledi.Â
Kuş gözlemcilerinin hafta sonu doğa gezileri tertip ettiklerini debelirten Geyik, Çarşamba toplantıları ve kuş gözlem gezilerinin tüm kuş severlere açık olduğunu, bunun için bir dürbün ile kuş kitabı edinmenin yeterli olduğunu kaydetti.
Kuş gözlemi için yer seçiminin de önemli olduğunu dile getiren Geyik, ''Avrupa'dan kışı geçirmek için Afrika'ya göçen kuşların en iyigözlenebileceği yer Çamlıca Tepesi. Afrika'dan Avrupa'ya ilkbaharda göç eden kuşların en iyi gözlenebileceği yer ise Sarıyer sırtları'' dedi.
Geyik, Afrika'ya giden göçmen kuşları izlemenin tam zamanı olduğunu belirterek, ''İstanbul Boğazı üzerinde toplanan leylekler ve diğer göçmen kuşların havadaki raksını kaçırmayın'' dedi.