Kuşatma altında 12 saat

Güncelleme Tarihi:

Kuşatma altında 12 saat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2013 01:31

Mısır’ın başkenti Kahire’de önceki gün çatışmaların merkezi haline gelen El Fetih Camisi’ndeki tek Batılı gazeteci olan İngiliz Independent gazetesi muhabiri Alastair Beach, cami içinde yaşanan paniği gazete için kaleme aldığı yazıda anlattı.

Haberin Devamı

BARİKATIN ARKASINDA KORKU: Caminin arka bölümünde panik halindeki yüzlerce İslamcı, sandalye ve tahta masaların yığıldığı kapının arkasında 12 saati aşkın süre aşırı sıcakta, geçen haftaki olaylarda ölenlerin çürümeye başlamış bedenleriyle beraber mahsur kaldı.

ÖFKELİ KALABALIK: Kuşatma altındaki protestocuların az ötesinde, caminin koridoru ve namaz kılınan bölümünde (harim) bir komutan, arkasında askerlerle duruyordu. Cami avlusunun metal kapısı önünde ise yüzlerce kişi bekliyordu. Birçoğu, içeride sıkışıp kalanları affedecek gibi görünmüyordu. Ancak aralarında, içeridekilerin gözü yaşlı akrabaları da vardı.

TERÖRİST DEĞİLLER: Korku ve endişe doruktaydı. İki kardeşi içeride olan 20 yaşındaki öğrenci Yasmin Ahmed, “Ordu ve polis içeridekilerin terörist olduğunu düşünüyor ama öyle değiller” diyordu. Onlarca sivilin camiye ulaşması, karmaşayı iyice arttırdı. Yüzlerce Mursi yanlısı, barikatların arkasından dışarı bağırıyordu.

Haberin Devamı

KARDEŞLERİMİZ ATEŞ EDİYOR: Saat 12.40 civarında, durum hızla kötüleşti. Caminin dışında silah sesleri duyulmaya başladı. Ergenlik çağının sonuna yaklaşan bir genç, “Bu, Müslüman Kardeşler. Bize yukarıdan ateş ediyorlar” diye bağırdı. Cami içinde birden büyük bir panik başladı. Siyah giyimli onlarca güvenlik görevlisi, camiyi kuşatmaya başladı. Dışarıda gerçek kurşunlar havada uçuşuyordu.

ART ARDA İKİ PATLAMA: Sonunda bir grup silahlı asker, kuşatmayı sona erdirmek üzere koridoru geçip arka oda önünde dizildi. Arkalarındaki siviller, akrabalar ve diğer silahlı gruplar da caminin doğu tarafında toplandı. Tam o anda camide küçük bir patlama oldu. Dumanlar yükselirken askerler dâhil herkes bağırmaya başladı. Barikatın olduğu tarafta daha büyük bir patlama daha oldu. İçeridekiler kapılara hücum etti.

GAZETECİLERE SALDIRI: Bu arada Ramses Meydanı’nda çatışmalar çıktı. Görgü tanıkları caminin minaresinden ateş açıldığını söyledi. Bir Batılı gazeteci sopayla aldığı darbeler sonucu bir süre bilincini kaybetti. En az iki yabancı gazeteci öfkeli kalabalığın elinden Ramses Meydanı’ndaki askerler tarafından kurtarıldı.

Kuşatma altında 12 saat

HAMAS: MISIR’DA TARAF OLMAYACAĞIZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!