Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2005 00:00
Kazıksa Beldesi’nde bir üreticiye ait 1800 hindi bir gecede telef oldu. Yetkililer ölümlerin kuş gribinden olduğunu açıkladı. Bölgeye hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Hindilerin barındığı çiftlik dozerle yıkılıp, ilaçlandıktan sonra üzerine toprak döküldü.
BALIKESİR’in Manyas İlçesi’ne bağlı Kızıksa Beldesi’nde Mehmet Eksen adlı üreticiye ait 1800 hindi bir gecede telef oldu. Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, hindilerin ‘Kuş gribinden’ telef olduğunu açıkladı. Bölgede hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Manyas İlçesi’ne bağlı Kızıksa Beldesi’nde, Mehmet Eksen’e ait çiftlikteki 1800 hindi, geçen salı gecesi peş peşe telef oldu. Kuş Gribi endişesinin yaşandığı bu günlerde meydana gelen bu olaydan sonra, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan ekipler, ilçeye geldi. Manyas Kaymakamı Resul Çelik başkanlığında, kriz masası oluşturuldu. Hayvanların, ölüm nedenlerinin belirlenmesi için, telef olan hayvanlardan bazıları İzmir’de Ege Üniversitesi Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’ne gönderilirken, diğerleri toprağa gömüldü. Hindilerin barındığı çiftlik dün dozerlerle yıkılıp 2 dönüm arazi ilaçlandıktan sonra üzerine toprak döküldü.
KUŞLARDAN BULAŞTI
Oluşturulan kriz merkezinde 2 saat kadar kalan Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, hindilerin, kuş gribinden telef olduğunu açıkladı. Kaya, daha sonra düzenlediği basın toplantısında ölen hindilerin kireçlenerek gömüldüklerini belirtti. Kaya, şu bilgileri verdi: ‘3 kilometre yarı çaplı karantina alanındaki 2 bin hindi ile köy tavuğu da bedelleri ödenerek imha edilecek. Kesimi gelen 15 bin 907 hayvan kontrollerden sonra kesilerek, depolanacak. Hasta hayvanla direkt teması olan insanlara kuş gribinin bulaşma riski bulunuyor. Sektörel bazda bir sorun yok. Sadece açık alanda yapılan tavukçuluk için bir risk söz konusu. Pazarda açık hindi ve tavuk satışı da il genelinde yasaklanacak’
Kızıksa Belde Belediye Başkanı Ekrem Göktürk, sayısı 3 bini bulan hindi ve sokak köpeklerinin imha edileceğini belirterek tedbir olarak avlanma yasağı getirildiğini açıkladı.
AĞLAYARAK SEYRETTİM
Çiftliğin sahibi Mehmet Eksen zararının 60 milyar lira olduğunu belirterek şöyle dedi: ‘Ölümler, 1 gecede gerçekleşti. Hindilerimin ölümüne ağlayarak tanık oldum. O anı unutmuyorum. Ne yapacağımı şaşırdım. Hayvanlarımın önce zehirlendiğini zannettim. Ama şimdi hayvanları da geçtim, benim sağlık durumum ne olacak? Ben çocuklarımın yanına gidemiyorum.’
NEDİR?
Kuş gribi, kuşlara ait HSN1 kod adlı virüsten kaynaklanıyor. Virüs, kuşların bağırsağına yerleşiyor. Doğal hayatta yaşayanları hasta etmiyor, kümes hayvanlarını öldürüyor.
BELİRTİLERİ
Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, zatürre ve solunum zorluğu insandaki hastalık belirtilerinden.
BULAŞIR MI?
Virüs genelde insanlara bulaşmıyor fakat 1997 yılından beri hastalıktan kaynaklanan ölümlere rastlanıyor.
YAYILIŞI
Virüs taşıyan kuşlar hastalığı salyaları ile bulaştırıyor. Kuşlar virüslü dışkı olan yerlerle ya da virüslü dışkı ile temas ettiklerinde hastalanıyorlar.
Bu görüntüler dehşet yaratmıştı
Kuş gribinin çıktığı Uzakdoğu ülkelerinde, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla, geçtiğimiz yıllarda milyonlarca kümes hayvanı itlaf edilmişti. Bazı ülkelerde hayvan hakları ayaklar altına alınarak, zalimce uygulamalarda bulunuldu. Kümes hayvanlarının üzerine benzin dökülüp, canlı canlı yakıldı. Dünya da bu görüntüler karşısında dehşete düştü.
Alarm var panik yok
KUŞ gribi vakasına Balıkesir’deki bir hindi çiftliğinde rastlanması üzerine ‘alarm’ durumuna geçildi, paniğe gerek olmadığı bildirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, olayla ilgili olarak Tavuk Vebası Ulusal Acil Eylem Planı’nı devreye soktuğunu açıklandı. Buna göre, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nde ‘Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi’ ve Balıkesir’de ‘Yerel Hastalık Kontrol Merkezi’ uzmanlarından oluşan Ulusal Uzman Grubu’nun çalışmalarını sürdürecek. Ayrıca hastalıkla ilgili olarak Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi’ne bilgi verildiği ifade edildi.
HASTA İNSAN YOK
Sağlık Bakanlığı halen Türkiye’de ‘insanlarda kuş gribi vakasına rastlanmadığı ve paniğe kapılınmaması gerektiği’ açıklamasını yaptı. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Hürriyet’e, Tarım Bakanlığı ile eşgüdümlü olarak çalıştıklarını, çiftlikte çalışanların da yakından izlenmesi, normal grip aşısı yapılması ve ek olarak anti-viral ilaç tedavisine başlanması gerektiğine dikkat çekti. Buzgan, kuş gribinin tavuklarda yüzde 100 öldürücü olduğunu belirterek, ‘İnsanda dünyada bugüne kadar 120 vaka görüldü. Bunlardan yarısı kaybedildi. Asıl tehlike bu gribin insandan insana geçme olasılığı’ dedi. Buzgan, kuş gribine karşı aşı geliştirmek üzere dünyanın ileri ülkelerinde yoğun bir çalışma sürdürüldüğünü, ancak aşı üretme aşamasına gelinmediğini belirtti.
İLAÇ STOĞU ARTIRILMIŞ
Dünya Sağlık Örgütü’nün bütün ülkeleri, ‘Kıtalararası salgın görülebilir. Her ülke önlemini alsın’ uyarısı üzerine Sağlık Bakanlığı da kuş gribine karşı etkili olabileceği belirtilen ilaç stoğunu artırdı. Kuş gribine karşı aşı çalışmalarını yoğunlaştıran ülkeler yakından izlenirken, ithalat için hazırlık yapılıyor.
ÖPÜŞÜP KUCAKLAŞMA
Doktor Buzgan, kuş gribinden korunmak için insanların yapabileceği fazla bir şey bulunmadığını, ancak bir salgın anında diğer nezle grip türlerine karşı geçerli önlemleri bu hastalıkta titizlikle uygulamak gerektiğini belirterek, ‘Öpüşmek, kucaklaşmak, enfeksiyonun bulaştığı insanlarla yakın temas, toplu yerler risk bölgeleridir’ dedi.
‘Kuş avını’ yasaklayın diye uyarmıştı
İSTANBUL Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka bir süre önce, kuş gribinin göçmen kuşların yolu üzerinde olan Türkiye’yi tehdit ettiğini belirterek, ‘Av mevsimleri dahil, kuş avı tamamen yasaklanmalı’ demişti. Dodurka, şunları söylemişti: ‘Özellikle bunları avlayan avcılar ve aileleri risk altında. Göçmen kuşlar yerli kuşlarımıza da bu hastalığı kolayca bulaştırabilir. Böylece herhangi bir kuşun avlanarak taşınması, enfeksiyonun avlaklardan şehir merkezlerine bulaşmasına da yol açabilir. Bu nedenle av mevsimleri dahil kuş avının tamamen yasaklanması ve denetimlerin artması önem taşıyor.’
2 gün önce tespit ettik
SİİRT’te bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, durumun kontrol altına alındığını söyledi. Eker bölgede 2 gün önce kuş gribi tespit edildiğini ve tüm önlemlerin alındığını belirtti. Eker daha önce bölgede kuş gribine yönelik tatbikat yapıldığını söyledi. Eker, göçmen kuşlar aracılığıyla Manyas Kuş Gölü Cenneti’ne bu gribin taşınabileceğini göz önüne alarak daha önceden önlem aldıklarını belirterek, ‘Arkadaşlarımız Manyas Kuş Cenneti çevresindeki çiftliklerde inceleme yapıyor. Durum kontrol altında. Şu anda Bakanlığımızdan bir heyet orada bulunuyor. Korkulacak bir durum yok. Gerekli tedbirleri alıyoruz’ dedi.