Kurye tacizi tartışması sosyal medyayı ikiye böldü

Güncelleme Tarihi:

Kurye tacizi tartışması sosyal medyayı ikiye böldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2016 09:38

Geçtiğimiz günlerde bir firmanın sanal market sitesinden sipariş veren genç kadının yaşadıkları, sosyal medyada, 'taciz mi değil mi' tartışması başlattı.

Haberin Devamı

Habertürk'ün haberine göre, İzmir Urla’da ünlü bir market zincirine ait sanal market uygulamasından sipariş veren genç kadına, son 3 işleminde de aynı kurye hizmet verdi. İddiaya göre, siparişi getiren kurye 28 Ağustos gecesi saat 02.00 sıralarında yalnız yaşayan kadını sosyal medya hesaplarından takip etmeye başladı ve arkadaşlık isteği yolladı.

Kent merkezinden uzakta ve yalnız yaşayan kadın, tedirgin oldu ve durumu şikâyet mektubuyla birlikte market zincirine bildirdi. Ev adresi ile telefon numaralarını bilen personele ilişkin şikâyetle ilgili bir işlem yapıp yapmadığı bilinmezken, olay sosyal medyada 'taciz mi değil mi' tartışması başlattı.

Olayın ardından sosyal paylaşım platformu Ekşisözlük'te, 'tanışma isteği vs taciz' başlığı altında konuyu tartışmaya açan yazarların mesajlarından bazıları şöyle:

Haberin Devamı

"- Nereye kadar masum tanışma isteği? Nerden sonrası taciz? Bu işin kırmızı çizgisi nerede?

- Tanışma isteğine olumsuz yanıt veren ya da hiç cevap vermeyen bir kadına küfür, cinsel içerikli söylemler, tehdit içerikli cümleler kuruluyorsa tacizdir. ilk tanışma isteği taciz o-la-maz.

- Tanışma isteği kadında korku, huzursuzluk vs. gibi kötü bir duygu yaratıyorsa tacizdir.

- Tanisma isteginizi dile getirdikten sonra karsi tarafta en ufak bir rahatsizlik hissettiginizde geri cekilmezseniz, o rahatsizliktan itibaren kurdugunuz tum iletisim tacize girer. Terbiye sınırlarını aşmadıkça tanışma isteği, taciz değildir.

- Kadında tedirginlik hissi yaratıyorsa tacizdir. Hiç tanımadığım bir adam ev adresimi biliyor ve daha önce izin istemeksizin ya da buna yol açacak bir sohbet kurmaksızın sosyal medya hesaplarımdan takibe başlıyorsa bu tacizdir."


ÖNLEMENİN YOLU...

Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Sami Çaprak, bu tür suistimallerin önlenmesi için şunları önerdi: “Kuryelerin sadece A2 ehliyetiyle işe alınmalarının bu tür sakıncaları doğurması kaçınılmaz. İşverenlerin personeli ileri derecede psikoanaliz testlere tabi tutması gerekiyor. Yine bu tür suçları işleyen kuryelerin çalıştığı şirketlere cirolarıyla orantılı para cezaları getirilmeli. Kargo şirketlerinin müşterinin sadece kimliğine bakması yeterli olabilir. TC numarası verilmeyebilir. Ya da kargoyu gönderen taraf, sizin için bir kod oluşturur, kuryeye o kodu söylersiniz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!