Kuruyan Seyfe Gölü suyla doldu

Güncelleme Tarihi:

Kuruyan Seyfe Gölü suyla doldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2009 12:28

KÜRESEL ısınma, yanlış sulama yöntemleri ve açılan drenaj kanalları nedeniyle geçen yıl kuruyan Seyfe Gölü’nün yağan yağmurlarla birlikte doluluk oranının yüzde 90’a ulaştığı bildirildi.

Kırşehir'deki Seyfe Gölü Ekoloji Koruma, Yaşatma ve Tanıtım Derneği (SEY-GED) Başkanı Ömer Çetiner, gölün son durumu ve doluluk oranı ile ilgili incelemelerde bulundu. Seyfe Gölü’nün güzelliklerinin kaybolmaması için herkesin sahip çıkmasını isteyen Çetiner şöyle dedi:

“Daha önce kupkuru olan alanlar şu anda suyla doldu. Seyfe Gölü’nü besleyen 3 ana pınar vardır. Biri Seyfe, 2’ncisi Horla ve 3’ncüsü de Malya dediğimiz bölümdür. Seyfe’de şu anda doluluk yüzde 90 civarında ve suyun tamamı göle kadar gidiyor. Sıcaklığın arttığı şu günlerde bu güzellikler kaybolmaz. Herkesin bu göle sahip çıkmasını diliyorum.”

‘ARABA YARIŞI YAPILIYORDU’

Kuraklık sonucu geçen yıllarda Seyfe Gölü’nde araba yarışları yaptıklarını belirten bölge sakinlerinden emekli öğretmen Mustafa Yavuz da şunları söyledi:
“Bu yıl yağışların bol olması sonucu göl tekrar su almaya başladı. Böylece Flamingo, Turna, Pelikan, Yaban Kazı, Yaban Ördeği, Angıt, Martı ve Çulluk gibi kuşlar göle akın etti. Bu doğa harikası yere sahip çıkmak için yapılan hataları giderirsek, Seyfe Gölü doğal haline dönecektir. Yetkililerden ve çevre korumaclardan ilgi bekliyoruz. Seyfe Gölü’nün kuruması durumunda çölleşme başlayacak ve bölgede bulunan 17 köy sakini bölgeden göç eden duruma geleceklerdir. Seyfe Gölü dünyada Flamingo kuşlarının yavru yaptığı, çoğaldığı bir yerdir. Kapodokya’ya tur düzenleyen operatörler proğramlarına Seyfe Gölünü de dahil etmişlerdi. Turlar bölgemize gelir, doğal güzellikler içerisinde piknik yaparak kuş gözlem evlerinde 205 kuş türün doğal yaşamlarını izlerlerdi.”

SEYFE GÖLÜ

Seyfe Gölü’nün çevresinde eski Tunç Çağı’nın izlerini taşıyan 20 höyük ve tümülüs bulunuyor. Bu nedenle Birinci Derecede Doğal Sit Alanı olarak belirlendi. Küresel ısınmanın da etkisiyle, yanlış sulama yöntemleri ve Devlet Su İşleri tarafından açılan drenaj kanalları nedeniyle göl kurudu. Gölde, bir zamanlar nesli tükenmekle karşı karşıya kalan flamingolarla birlikte 187 civarında kuş türü barınıyordu. Göl, 1990’da ‘Tabiat Koruma Alanı” olarak ilan edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!