Kurultay bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Kurultay bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2001 00:00


İsmet SOLAK ANKARA
Haberin Devamı

Süresi çoktan geçti ama DSP bir türlü toplanmıyor

Siyasi Partiler Yasası'nda, ‘‘İki kongre arasındaki süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz’’ deniyor ama DSP 7 Aralık 1997'den beri toplanamıyor. Hiçbir partili de ne zaman toplanacağını bilmiyor. Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu, ‘‘Beklemedeyim’’ derken, konu üzerinde çok çeşitli spekülasyonlar yapılıyor.

DSP Kurultayı'nın süresi çoktan geldi; ancak ne zaman yapılacağı sorusu şimdilik tam bir muamma halinde. Bilinen tek şey, kurultayın sürekli olarak ertelendiği. DSP, en son kurultayını 7 Aralık 1997 tarihinde yapmıştı. Siyasi Partiler Yasası'nın 14. maddesine göre, ‘‘İki kongre arasındaki süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz.’’ Yasa, bu sürenin geçirilmesi halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın ilgili partiyi önce uyarmasını, uyarının gereğinin yerine getirilmemesi halinde de bu parti hakkında Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası açılmasını öngörüyor.

BAŞSAVCI BEKLEMEDE

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Hürriyet'in sorusu üzerine, ‘‘Bu işin makul bir zamanı var. Üç beş gün tabii ki rol oynamaz. Ama bir makul süresi var ve ben beklemedeyim. O makul süre geçildiği takdirde elbette gereği yapılacaktır’’ dedi.

DSP Lideri Bülent Ecevit, 1997 Kurultayı'nın davetiyesine, ‘‘Sizi, DSP'nin ilk iktidar kurultayına bekliyoruz’’ diye yazmıştı. DSP, bu davetiyede öngörüldüğü gibi, kurultay sonrasında gerçekten iktidara geldi. ‘‘İktidar kurultayı’’ için önce 24 Nisan 2001 tarihi telaffuz edildi. Kurultayın bu tarihte olabilmesi için DSP tüzüğü gereğince bir ay önce ilan edilmesi gerekiyordu. Bunun için son tarih geçti. Ancak, parti genel merkezinde bu yönde hiçbir hazırlığın olmadığı anlaşılıyor. Kurultay tarihindeki belirsizlik DSP kulislerinde de ciddi bir rahatsızlığa yol açıyor, bunun nedenleri konusunda pek çok spekülasyon yapılıyor. Bu yorumlara göre Ecevit, Türkiye kritik bir ekonomik krizin içinden geçerken kurultaya gitmeyi doğru bulmuyor ve zaman kazanmaya çalışıyor.

DELEGE YAPISI DEĞİŞİYOR

İkinci bir görüşe göre ise kurultayın ertelenmesinin temel nedeni partinin delege yapısının değiştirilmesi yönünde sürmekte olan yoğun bir çalışmadan kaynaklanıyor.

Son günlerde, eskiden sıkça yaşandığı gibi, pek çok il ve ilçedeki örgütleri görevden alınıyor, yerlerine yeni atamalar yapılıyor. Ancak bu kez, yeni atanan il yönetimlerinde MHP ve DYP kayıtlı olanlara da ağırlık verildiği öne sürülüyor. Aslında, DSP örgütlenmesinde, 1985 yılındaki kuruluştan itibaren il ve ilçe yönetimleri hemen her yıl bir faks mesajıyla görevden alınır ve yerine yeni yönetim listesi atanırdı. Ancak, DSP'den ayrılanlar bile bir başka partiye gitmez, evine çekilir sandıkta oyunu DSP'ye verirdi. Bu kez, taban yapısının ciddi bir şekilde değiştiği vurgulanıyor.

Spekülasyonlar

Ecevit veliaht arıyor mu acaba?

DSP'de milletvekilleri ile görüşmelerimiz sırasında öne çıkan önemli noktalar şöyle sıralanıyor:

Ecevit'in devam edip etmeyeceği önemli.

Ecevit, parti liderliğini bırakırken yerine bir veliaht bırakacak mı? Yoksa ‘‘Benden sonrası tufan’’ mı diyecek! (Grupta, ‘‘Bana ne?’’ dememesi ve temiz partinin devam etmesini isteyenler çoğunlukta.)

Ecevit, ‘‘Bu parti yaşamalıdır’’ derken birini işaret eder mi? Etmeme ihtimali olduğunu söyleyenler partide öne çıkan isimler. Ancak, kendinden sonrasına birini işaret ederse, ‘‘Tarihte alacağı yer açısından sıkışır’’ diyenlerin kararlılığı dikkati çekiyor.

GENEL GÖRÜŞ

Milletvekillerinin çoğu şu görüşte:

‘‘Artık tek kişinin liderliği DSP'yi ayakta tutamaz. Ecevit'siz de hiç tutamaz.’’ O halde? Bu soruya verilen bir yanıt çok ilginç:

‘‘Çeşitli katmanlarda etkin, Türkiye'nin sorunlarını bilen ve muhtemel genel başkan adayları arasında isimleri yer alan bir ekibin biraraya gelip iç mutabakat kurmalarına bağlı. Bu iç mutabakat olursa DSP ayakta kalır ve sol parti olarak kendini korur. Aksi halde parçalanır, zora düşer. Sol parti olmazsa liberal partiler arasında eriyip gider.’’

Rahşan Hanım bilir

DSP'de hangi milletvekili ya da Parti Meclisi üyesine kurultayın zamanı sorulsa, ‘‘bilmiyorum’’ yanıtı alınıyor. DSP milletvekilleri ve genel merkez yöneticileri arasında yapılan beş günlük bir araştırma, hiç kimsenin kurultay tarihini bilmediğini ortaya çıkarttı. Bu araştırmada hemen herkes, ‘‘Rahşan Hanım dışında bilen olmaz’’ tespitinde birleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!