Kurtuluyor

Güncelleme Tarihi:

Kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

TBMM Çevre Komisyonu üyesinin çevre katliamı önlendi

Mahkeme: 1. derece doğal SİT alanı

FETHİYE'nin ünlü Kelebekler Vadisi'ne komşu Gemile Koyu'nda, ANAP Muğla Milletvekili Hasan Özyer tarafından yaptırılmak istenen 300 yataklı otel inşaatı, Aydın 2'nci Bölge İdare Mahkemesi tarafından engellendi. Ölüdeniz Beldesi yakınlarındaki Gemile Koyunda, ANAP Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Hasan Özyer ile çevrecileri karşı karşıya getiren kavga, 1997'de Özyer'in turizm yatırım belgesiyle, otel temeli atmasıyla başladı. 300 yataklı otel inşaatı subasman seviyesine geldiğinde çevrecilerin baskısıyla İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, derecesi sonradan belirlenmek üzere bölgeyi doğal SİT ilan etti. Muğla Valiliği ve Bayındırlık Müdürlüğü kararıyla inşaat durduruldu. Özyerler Limited Şirketi mahkemeye başvurdu. Koruma Kurulu, 1999 yılının ocak ayında bölgenin ikinci derece koruma alanı olduğuna karar verdi. Çevreciler isyan ettiler ve inşaatın tamamlanması için Özyer'e ayrıcalık tanındığını öne sürdüler. Bölge için önce ikinci derecede doğal SİT diyerek Özyer'in inşaatının tamamlanmasına olanak tanıyan, ancak çevrecilerin baskısıyla derecelendirmeyi iptal eden Koruma Kurulu, 1.5 yıldır yeni derecelendirme yapmazken, Özyer'in açtığı dava sonuçlandı, mahkeme inşaata onay vermedi.

ÖRNEK KARAR

Bilirkişi heyetinin incelemelerine ve raporlarına dayanılarak verilen mahkeme kararında, bölgenin endemik bitkilerin yetiştiği çok önemli ekolojik alan olduğu, bu nedenle birinci derecede doğal SİT niteliği taşıdığı belirtildi. Aydın 2'nci İdare Mahkemesi'nin ret kararında şu ifadelere yer verildi: ‘‘Bölgenin doğal zenginliklerinin korunmuşluğu oranında turizm açısından önem taşıyabileceği, alana gelebilecek yoğun konutsal kullanımın en başta canlı topluluklarının yaşam ortamını etkileyerek denge içindeki ekolojik zincirde bozulmalara neden olacağı, bu durumun aynı zamanda kıyı bölgelerinde çoğunlukla yaşanan betonlaşma ve estetik değerlerin kalkması anlamına da geldiği, turizm açısından asıl çekiciliği oluşturan doğal ve tarihsel değerlerin yitirilmemesi gerektiği belirtilerek, uyuşmazlık konusu taşınmazların bir parçası olduğu alanın doğallık, bütünlük, temsilcilik, tipiklik, enderlik, genetik çeşitlilik, estetik değerler, duyarlılık, eğitsel önem, doğal kaynak niteliği, erozyona duyarlılık gibi doğal sitlerde bulunması gereken hemen hemen tüm kriterleri taşımakta olması ve mutlak koruma zorunluluğu nedenleriyle 1'nci derecede doğal SİT niteliğinde olduğu sonucuna varılmıştır.’’

Otel yapacaktı

Bir doğa harikası olan Gemile Koyu'na, tüm karşı çıkmalara rağmen otel yaptırmakta ısrar ederek, çevrecilerin, ‘‘İstenmeyen adam’’ı haline gelen ANAP Muğla Milletvekili Hasan Özyer, karara itiraz edeceğini söyledi. Aynı zamanda TBMM Çevre Komisyonu üyesi de olan Özyer, ‘‘Yargılama tamamlandıktan sonra açıklama yapacağım’’ dedi.

Bilirkişi raporu kararın dayanağı

Mahkeme, bölgede inceleme yapan bilirkişi Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ümit Erdem, Prof. Dr. Aydın Güney ve Doç. Dr. Bahar Zafer'in raporlarını dayanak gösterdi. Koruma Kurulu kararının mevzuat hükümlerine, hukuka ve kamu yararına aykırılık taşımadığı vurgulanırken, koruma kurullarınca SİT alanı ilan edilen taşınmazların yapılanmaları açısından ilke olarak herhangibir müktesep hak öngörülmediği de hatırlatıldı.

Dünyada eşi yok

Yamaç paraşütüyle ünlü Babadağ'ın eteklerindeki Gemile Koyu'na karayolundan ulaşmak hayli zor. Onun için de güzelliğini koruyabilmiş tam bir cennet. Gemile'ye ulaşmak için 15 dakikalık stabilize yol kat ediliyor. Kelebekler Vadisi'nin Faralya bölgesine gelindikten sonra, yaklaşık 2 saat yürüyerek Gemile Koyu'na varıyorsunuz. Nadide bitki türlerinin yaşam alanı Gemile Koyu'na Ölüdeniz'den tekneyle 15 dakikalık yolculukla gelinebilir. Koy, hiç rüzgar almayan kumsalı nedeniyle yatçıların uğrak yeri oluyor. Eşsiz güzellikteki Kelebekler Vadisi ile komşu Gemile Koyu'nu keşfeden Hasan Özyer, otel inşaatına henüz milletvekili olmadığı dönemde, 1997 yılında aldığı turizm yatırım belgesiyle başlamıştı.

Çevreciler: Bu adam nasıl Çevre Komisyonu üyesi

Gökova Sürekli Eylem Kurulu Üyesi Gaye Cön, mahkeme kararını, ‘‘SİT konusunda hukuk devleti olmanın koşulları yerine getiriliyor’’ diye yorumladı. Cön, ‘‘Yargı kararları her ne kadar termik santrallar konusunda işlemiyorsa da SİT bölgeleri için işlemesi bizi sevindirdi. Yörenin sahip olduğu bitki örtüsü ve diğer ekolojik unsurlar bilimsel olarak da ortada. Tarafsız birtakım verilerden yola çıkılarak verilen doğal koruma bölgesi kararının yargı tarafından da onaylanması mutluluk verici’’ dedi. Bodrum Gönüllüleri Derneği Başkanı Saynur Gelendost da, ‘‘Ben hálá Hasan Özyer'in TBMM Çevre Komisyonu'nda nasıl bulunduğuna şaşırıyorum. Hem bu komisyonda bulunacaksın hem de bölgenin koruma kapsamından çıkartılması için dava açacaksın. Bu çelişki. Ya komisyondan çıkarsın, ya da inşaatları yıkarsın’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!