Ömer BİLGE / LEFKOŞA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2007 00:06
KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokul öğrencilerinin Kıbrıs Tarihi ders kitaplarında değişiklik yapması adayı karıştırdı. Hükümetin, ders kitaplarında Türk Mukavemet Teşkilatı ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı da dahil Türklerin mücadelesini yok saydığı, Kurtuluş Savaşı’na yer vermeyerek AB’nin talebiyle Rumları ’masum ve şirin’ olarak öğrenen bir nesil yetiştirme amacında olduğu tartışmaları giderek tırmanıyor.
Milli Eğitim Bakanı Canan Öztoprak’ın eleştirilere yanıtı şöyle: "Kurtuluş Savaşı’nı kitaplardan kaldırdığımız doğru değil. Eleştirdikleri kitap ’Kıbrıs Tarihi’ dersinindir. Türkiye Tarihi dersi ayrı bir derstir ve orta birden lise sona kadar her yıl okutulur. Tüm kitapları Türkiye’den gelir. Değiştirilmez.
"Kıbrıs Tarihi kitabında Türklerin Kıbrıs’taki mücadelesi yok sayılıyor, çok kısa veriliyor" iddiasına karşı da bakan "Kitabı sadeleştirdik ancak Kıbrıs mücadelesine Türkiye’nin katkısını çok iyi bilen KKTC vatandaşı ve evi 1958’de 2 defa yakılmış biri olarak kimse bu tarihi yok ettiğimizi söyleyemez. Kıbrıs tarihi sadece bir kitaptan öğrenilmiyor" yanıtını verdi.
Bakan Canan Öztoprak "Kitap için AB’den para alındı" iddiaları için de "Bir kuruş almadık. Annan planının bir bölümünde tarih kitaplarından düşmanlık yaratan şovenist unsurların çıkartılması bölümü vardı. Toplumları kötüleyen bölümleri çıkardık ama bunu AB istemedi" dedi.