Kürtçe savunmaya ret kararı

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe savunmaya ret kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2010 00:00

PKK’nın gizli şehir yapılanması KCK/TM davasının ikinci gününde sanıkların ilk duruşmada yaptığı Kürtçe savunma talebi oy birliğiyle reddedildi. Mahkeme heyeti iddianamenin de özetlenerek okunmasına karar verdi. Kimlik tespiti sırasında ilginç diyalogların yaşandığı duruşma bugüne ertelendi.

TERÖR örgütü PKK’nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) davasının Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dünkü duruşmasında 104’ü tutuklu 124 sanık hazır bulundu. Sanıkların Kürtçe savunma yapma taleplerini mahkeme, reddetti.

6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki KCK/TM davasında ikinci gün sanıklar yine sıkı güvenlik önlemleri altında adliye binasına getirildi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanık ve avukat yoklamasının ardından duruşmayı açtı. Yılmaz, sanıkların Kürtçe savunma ile iddianamenin okunmaması yönündeki taleplerini karara bağladıklarını bildirdi. Yılmaz, CMK’nın 202/1 maddesindeki sanık ve mağdurlara ücretsiz tercüman tayini hükmünü hatırlattı. Yılmaz, AİHM içtihatları, yargılamada kullanılan dil, yargılamayı eşitlemeye ilişkin ilkelerini gözönüne alarak, “Sanıkların sorgu ve soruşturma aşamasında Türkçe konuştukları, eğitim ve sosyal durumlarını, Türkçe bildiklerini gösterdiği, bu nedenle AİHM’in 6/E maddesi ile CMK’nın 202/1 maddelerindeki gerekçelerini karşılamadıklarını, ayrımcılık olacağı ve yargılamanın uzayacağı gözönüne alınarak, sanıkların Kürtçe savunma talebi oy birliğiyle reddedilmiştir” dedi. Yılmaz, iddianamenin özetlenerek okunmasına karar verildiğini bildirdi.

Yanıtlar yine Kürtçe

Duruşmada, kimlik tespiti sırasında ilginç diyaloglar oldu. Mahkeme Başkanı Yılmaz, tutuklu sanıkları tek tek kürsüye çağırarak kimlik bilgilerini vermelerini istedi, ancak sanıklar büyük bölümü soruları Kürtçe cevap verdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kimlik tespiti sırasında kürsüye gidip, kendisine soru sorulmasını bekledi. Yılmaz’ın kimlik ve adres bilgilerini okumasından sonra Baydemir, Türkçe “teşekkür ederim” anlamına gelen Kürtçe, “Zor spas” dedi.

Zorlanarak konuştular

Aralarında Mehmet Abbasoğlu ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı’nın da bulunduğu 5 sanık Türkçe konuştu. Kürtçe bilmeyen sanıkların Kürtçe konuşmakta zorlandıkları görülürken, sanıklardan bazıları adres bilgilerinin yanlış olduğunu ileri sürüp, Kürtçe olarak yeni adreslerini söyledi. Ancak mahkeme başkanı, Kürtçe söylenenleri anlamayınca, eski adres bilgilerini kayda geçirdi. Ardından Mahkeme Başkanı Yılmaz, iddianameyi okuması için Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy’a verdi. 7 bin 578 sayfalık iddianamenin 900 sayfalık özeti okundu. İddianame özetinin bir bölümünün okunmasından sonra sanık avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, taleplerin daha sonraki celselerde değerlendirilmesine ve sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı bugüne erteledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!