Kürtçe savunma talebine kabul

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe savunma talebine kabul
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2010 15:37

ŞANLIURFA'da, 5 Aralık 2009 tarihinde kapatılan DTP tarafından organize edilen yürüyüş sırasında çıkan olaylarla ilgili 98 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında sanıklar savunmalarını Kürtçe yaptı. Şanlıurfa 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına katılan sanıkların Kürtçe savunması tercüman aracılığı ile Türkçe'ye çevrildi.

DTP Şanlıurfa İl Teşkilatı tarafından 5 Aralık 2009 tarihinde partinin kapatılmasıyla ilgili davaya tepki için ‘Özgür irade, demokratik çözüm’ mitingi düzenlendi. DTP'nin kapatılmasıyla BDP'ye katılan milletvekilleri Şerafettin Halis, İbrahim Binici ve Pervin Buldan'ın da aralarında bulunduğu 2 bin kişilik grup kent merkezinde düzenlenen miting alanına doğru yürüyüşe geçti. ‘PKK' ve örgütün elebaşı Abdullah Öcalan sloganları eşliğinde yürüyen kalabalıktaki bazı kişiler kendilerine tepki gösteren Alperenler Ocağı'nın da bulunduğu bazı bina ve işyerleri ile güvenlik güçlerine taşla saldırdı. Miting bitiminde de göstericiler ile polis arasında arbede çıkınca, 49 kişi çok sayıda havai fişek, molotof kokteyli, sapan, bilye ve örgütsel doküman ile gözaltına alındı. Polis tarafından Türkçe yapılan sorgulamaları ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 31’i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olaylar sırasında polis tarafından çekilen kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu, yürüyüşe katılan ve yasa dışı slogan attığı saptanan; aralarında KCK operasyonu kapsamında tutuklanan Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven ile BDP il başkanı İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu 98 kişi hakkında, ‘Suç ve suçluyu övme’, ‘2 bin 911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet’ suçundan dava açıldı. Hazırlanan iddianame kapsamında 1- 3 yıl arası ceza istemiyle dava açılan ve tutuksuz yargılanan 98 sanığın yargılanmasına bugün 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

Davanın görüleceği Şanlıurfa Adliyesi'nde sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemi alındı. Polislerin adliye içi ve çevresinde zırhlı araçlar ile önlem aldığı görülürken, adliyeye gelenler üst araması yapıldıktan sonra içeri alındı. Duruşmaya 98 sanıktan sadece 33'ü katıldı. 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde sanıklar, mahkeme heyetine savunmalarını Kürtçe yapacaklarını bildirdi. Mahkeme heyeti sanıkların bu istemini salona Kürtçe bilen adliye personelini tercüman olarak çağırdı. Tercümanın gelişinin ardından 33 sanık adına 4 kişi Kürtçe savunmalarını yapmaya başladı. Sanıkların Kürtçe savunması salonda bulunan tercüman tarafından Türkçe'ye çevrildi. Tutuksuz sanıklar arasında bulunan ve Kürtçe bilmeyen Mustafa Arısüt savunmasını Türkçe olarak yaptı. Yaklaşık 2 saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti, gelmeyen sanıkların çağrılması ve dosyadaki eksiklerin giderilmesi istemiyle duruşmayı erteledi.

SANIKLAR: TARİHİ KARAR

Duruşma sonrası adliyeden çıkan sanıklar, dışarıda kendilerini bekleyen gazetecilere Kürtçe savunma taleplerinin kabul edildiğini belirterek, bunu ‘Tarihi karar' olarak yorumladı. Grup adına gazetecilere kapatılan DTP'nin Viranşehir İlçe Başkanı Adnan Etli, konuşmasını Kürtçe yaparak, mahkeme heyetinin yaklaşımının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Yargılanan sanıklar arasında bulunan BDP İl Başkan Yardımcısı avukat Bekir Benek ise, ilk kez bir mahkeme heyetinin anadilde savunma yapılmasına izin verildiğini ve bunun ‘tarihi bir adım' olduğunu öne sürerek şunları söyledi:
“Bugün haksız ve hukuksuz soruşturma kapsamında; haksız, yanlış ve doğru olmayan bir iddianamenin çerçevesinde yargılanıyoruz. 2911 sayılı yasaya muhalefetten dolayı yargılandık. 5 Aralık 2009 tarihinde DTP'nin kapatılması süreci vardı. Bu süreçte milletvekillerimizin de içinde bulunduğu gruba bir karşılama yapmak istedik. Ama bunun devamında bizlere dava açıldı. Bugün Şanlıurfa Adliyesi tarihi adım atmıştır. Toplumsal farklılığın tanınması, Kürt dilinin tanınması ve yargısal süreçlerde kullanılması hususunda mahkeme heyeti yaklaşımı ile bize onur vermiştir. Kürt dilinin gerçekliğini kabul ederek, tercüman suretiyle bizlerin savunmasını Kürtçe olarak vermemize imkan tanımıştır. Mahkeme heyetinin bu tutumunu takdir ettik. Bunun lokal karar olarak kalmayıp, bundan sonraki süreçte diğer mahkemeler tarafından da örnek alınmasını istiyoruz.”

Yargılanan sanıklar, adliye çıkışı gazetecilere açıklama yaptıktan sonra dağılırken, davanın ikinci duruşmasının 1 Mart 2011’de yapılacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!