Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren ortaöğretimde Kürtçe seçmeli derslerin verilmesi kararı alındığını anımsatan Aydoğan, bu çerçevede Mardin Artuklu Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerin enstitülerine bu seçmeli dersleri okutmak üzere öğretmen yetiştirilmesi talimatı verildiğini belirtti. Bu üniversitelerin Kürtçe öğretmenleri yetiştirmek üzere ilana çıktığını ve mezun olanların 2013 Eylül ayından itibaren kadrolu olarak atanacağının duyurulduğunu ifade eden Aydoğdu, bu duyuruyla birlikte birçok öğretmen adayının eğitimlerini tamamladığına dikkat çekti.
Ancak Kürtçe öğretmen ataması konusunda MEB'in herhangi bir atama yapmadığını vurgulayan Aydoğdu, aşağıdaki sorularının Bakan Avcı tarafından yanıtlanmasını istedi. İşte Aydoğdu'nun soruları şöyle:
1- Ortaöğretim öğrencilerine verilen Seçmeli Ders Formları’nda yer alan “yaşayan diller” maddesinin topluca verilmesi öğrencilerin Kürtçe seçmeli dersini almasının önünde bir engel değil midir? Bakanlığınız bünyesinde okullara sunulan “Yaşayan diller” maddesinin yerine seçmeli olarak verilmesi öngörülen derslerin ayrı bir plan çerçevesinde öğrencilere dil adı altında sunulmamasının gerekçesi nedir?
2- Bazı okul idarecileri tarafından, Seçmeli Ders Formunda oynama yapılarak, öğrencilerin yaptığı seçimlerin başka seçmeli derslerle değiştirildiği iddiaları doğru mudur? Bakanlığınızın bu konuda aldığı herhangi bir tedbir bulunmakta mıdır?
3- Bakanlığınız bünyesinde, seçmeli derslerin her biri için kaç öğretmen görevlendirilmiştir? Bunların kaçı Kürtçe öğretmenidir? Kaç öğretmen Kürtçe öğretmenliği için başvurmuş, kaçının ataması yapılmıştır?
4- Kürtçe seçmeli dersi vermek üzere görevlendirilen öğretmenler hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Bu öğretmenler nasıl bir eğitimden geçmişlerdir?
5- Kürtçe seçmeli dersini vermek üzere görevlendirilen öğretmenlerin aldığı eğitim programı neye göre belirlenmiştir? Hangi kaynaklar temel alınarak Kürtçe seçmeli dersin içeriği hazırlanmıştır?
6- Atanmayı bekleyen Kürtçe öğretmenleri olmasına rağmen; bazı okul idarecileri tarafından, “Kürtçe öğretmenleri yok” gerekçesiyle, öğrencilerin seçmeli Kürtçe dersi taleplerinin iptal edildiği ve ders açılmadığına ilişkin iddialar hakkında bakanlık olarak bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?
7- Kürtçe öğretmeni bulunmasına rağmen, farklı branş öğretmenlerinin ek ders ücreti karşılığında Kürtçe seçmeli dersini vermelerinin gerekçesi nedir?
8- 2013 yılı eğitim öğretim yılı başlangıcında ataması yapılan 40 bin öğretmen arasında diğer seçmeli derslerin öğretmeni bulunuyor iken, Kürtçe seçmeli dersi öğretmenlerinin atamasının yapılmamasının gerekçesi nedir?