‘Kürtçe eğitim’ eylemi yaptı eğitimden oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Kürtçe eğitim’ eylemi yaptı eğitimden oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2002 01:51

Adana Şehit Temel Cingöz Lisesi son sınıf öğrencisi 16 yaşındaki D.Ş., ‘Kürtçe eğitim’ eylemine katılıp izinsiz gösteri yaptığı için eğitim dışı kaldı. Kızlarına eğitim yasağı getirilmesiyle şoke olan öğretmen Zeynep ve Erdoğan Ş. çifti, olaya tepki gösterdi. Kızının sadece polis raporuna göre cezalandırıldığını öne süren Erdoğan Ş., ‘Eğitimin amacında çocuğu kazanmak vardır. Çocuğu iterek değil, elinden tutarak eğitim yapılır. Bu anlamda verilen karar çok acı’ dedi.

Uğur Mumcu Meydanı’nda 17 Ocak tarihinde ‘Adana Demokratik Lise Birliği- Girişim’ imzasıyla yapılan basın açıklamasında ‘Kürtçe dahil ana dilde eğitim’ talebinde bulunulmuş, paralı eğitim ve ÖSS sınav sistemi eleştirilmişti.

Polisin düzenlediği tutanakta, D.Ş.’nin yasadışı kuruluşların eylemine aktif olarak katıldığı ve destek verdiği yazıldı.

Seyhan Milli Eğitim İlçe Disiplin Kurulu, bu tutanağa dayanarak D.Ş.’nin Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği’ne göre ‘Örgün eğitim dışına çıkarma’ cezası istemini üst kurula gönderdi. Üst Kurul da cezayı onayladı. Aile itiraz edince, karar onay için MEB’e gönderildi.

Halen okuluna devam eden D.Ş.’nin durumunun ne olacağına şu anda hiçbir yetkili yanıt veremiyor. Karar alınana kadar son sınıfta okuyan D.Ş. haziranda mezun olacak. MEB’in diplomasını vermeyip kararı beklemesi halinde ise yeni bir hukuki süreç başlayacak. Ancak D.Ş. üniversiteyi kazansa bile diplomasını alamadığı için üniversiteye kayıt yaptıramayacak. D.Ş., ‘örgün eğitim’den çıkarılırsa ‘Açık Lise’ye devam edebilecek. Ancak bu da en az 1 yıl kayba neden olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!