Kurtarma katliamı: 145 ölü

Güncelleme Tarihi:

Kurtarma katliamı: 145 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2002 01:47

57 saat süren eylemde gerilim, içeride yakını olan bir kişinin tiyatroya dalmasıyla tırmandı. Bu kişinin militanlar tarafından öldürülmesiyle Alfa komando timi harekete geçti ve şiddetli çatışma başladı.

Çeçenler'in Rusya’nın başkenti Moskova'daki bir tiyatrodaki rehine eylemi, Rus timlerinin katliamı andıran kurtarma operasyonuyla son buldu. Alfa komando timleri, dün sabah erken saatlerde uyuşturucu gaz püskürttükten sonra binaya baskın düzenledi. Komandolar, uyumakta olan eylemcileri şakaklarına kurşun sıkarak öldürdüler. Bilanço: 50 militan öldürüldü, 67 rehine öldü ve 750 rehine kurtarıldı.

MOSKOVA'da, Çeçen militanların 57 saat boyunca yüzlerce rehineyi tutuğu tiyatro krizi dün sabah erken saatlerde güvenlik güçlerinin ani ve kanlı bir operasyon düzenlenmesiyle noktalandı.

Bina içindeki Çeçen militanları önce gaz vererek uyutan terörle mücadele timleri, ardından da uyumakta olan eylemcileri tek tek şakaklarından vurarak öldürdü. Rusya İçişleri Bakanı Yardımcısı Vladimir Vasiliyev, operasyonda üzerlerinde patlayıcı bulunan eylemcileri etkisiz hale getirmek için özel maddeler kullanıldığını belirtti.

TİYATROYA DALDI

Tiyatrodaki rehinelerin çıkardıkları minik isyan, komando timlerini harekete geçiren kıvılcım oldu. Gerginlik, gece yarısından hemen sonra, tiyatro çevresinde güvenlik kordonunu aşan bir sivilin koşarak binanın içine girmesiyle doruğa tırmandı. Bir saat kadar süren tartışmalar sonrasında, tiyatroya giren adamı militanlar başından vurarak öldürürken, bu kişinin yakını rehine kadını da midesinden ağır yaraladılar.

Gecenin ilk kurşunları sıkılırken, tiyatrodaki yüzlerce rehine de ‘‘bizi birer birer öldürmeye başladılar’’ diyerek paniğe kapıldı. Binada şiddetli bir patlama geldi ve teröristler iki rehinenin cesedini dışarı attı. Teröristler, iki cesedi dışarı çıkardığı anda, kapıya yakın bir grup can havliyle kendini dışarı atmak istedi. Saatler 05.00'i gösterirken, Alfa timi operasyon emrinin verilmesini bekliyorlardı.

EYLEMCİLER UYUDU

Aradan 20 dakika geçtikten sonra, art arda birincisi çok güçlü üç patlama duyuldu. Bina içinden gelen patlama sesleriyle birlikte, dışarıda da çatışma başladı. Bir grup Çeçenin tiyatro dışında pusuya yatarak, ilk komando timine karşı koymaya çalıştığı anlaşıldı. Bir bölümü kadın olan Çeçen militanlar, içeriye verilen uyku gazıyla sersemledikleri için, üstlerindeki ve bina içine yerleştirilmiş bombaları patlatamadılar. Komandolar eylemcileri tek tek öldürdü. Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Vasiliyev, operasyonun başarıyla yapıldığını ve rehinelerin kurtarıldığını açıkladı. Vasiliyev, Çeçen militanların başı Mavsar Barayev ile birlikte 18’i kadın 50 teröristin öldürüldüğünü belirtti.

OPERASYON BİR SAAT SÜRDÜ

Vasiliyev, şunları söyledi: ‘‘Operasyonun yaklaşık bir saat sürmesine karşın, aktif bölümü sadece 10 dakikada bitti. Kilit noktalardaki tehlikeli teröristler daha da kısa sürede imha edildi. Teröristler, tiyatro binasını çökertmek için yerleştirdikleri patlayıcıları ateşleyemedi. Bu sayede rehinelerin büyük bölümü yaşadığı şokla kurtuldu. Sadece bir kadın terörist, belindeki 2 kiloluk TNT'yi patlatabildi. Kaçmaya çalışan iki terörist ele geçirildi.

Daha sonra içeri giren bomba imha ekipleri, bombaları teker teker etkisiz hale getirmeyi başardı.

Dakika dakika kanlı operasyon

MOSKOVA'da dün sabaha karşı Çeçen milislere karşı yapılan kanlı operasyon dakika dakika şöyle gelişti:

02.30: İki yaralı rehine, tiyatrodan çıkarıldı.

03.00: Çeçenler, Rus komandoların baskın düzenleyeceğini sanarak ateş açtı.

05.40: Teröristlerin verdiği sürenin dolmasına 20 dakika kala, binada üç patlama duyuldu. Kriz masası, son iki saat içinde iki rehinenin öldürüldüğünü, ikisinin yaralandığını bildirdi.

07.00: Patlama ve silah sesleri kesildi.

07.10: Rus haber ajansları, eylemcilerin yakalandığını, düzinelerce rehinenin binadan çıkarıldığını bildirdi.

07.15: Kremlin yetkilisi Sergey Yastrjembski, Çeçen teröristlerin liderinin öldürüldüğünü bildirdi.

07.25: Kriz masası, bütün rehinelerin kurtarıldığını, özel kuvvetlerin binayı ele geçirdiğini açıkladı.

08.50: Operasyonda hiçbir güvenlik görevlisinin ölmediği açıklandı.

Rus radyosu: Rehineler zehirlenerek öldü

MOSKOVA'da kurtarma operasyonunda hayatını kaybeden bazı rehineler, güvenlik timlerinin eylemcileri uyutmak için içeri püskürttükleri gazdan zehirlenerek öldü. 95 kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Kurtarma operasyonu öncesinde kurtarılan iki rehine binayı kesif bir kokunun kapladığını söylediler. Rehinelerden Natasha Skobtseva, ‘‘Tiyatroya gaz püskürttüler biz de sonumuzun Kursk denizaltısı gibi olmamasını umut ediyorduk’’ dedi. Rus nükleer denizaltı Kurs, Ağustos 2000'de esrarengiz bir şekilde dibe oturmuş, 118 denizci ölüme terk edilmişti.

Moskow Echo radyosu, eylemde ölen bazı kişilerin Rus özel timinin silahlı Çeçenler'i etkisiz hale getirmek için püskürttüğü gazdan ölmüş olabileceğini iddia etti. Radyoya açıklama yapan uzmanlar, rehinelerin, zehirlenme sonucu kendi kusmuklarını yutarak boğulmuş olabileceklerini iddia etti.

Rusya İçişleri Bakanı Yardımcısı Vladimir Vasiliyev, hastaneye kaldırılanlardan durumu ağır olanların sayısının 104 olduğunu ve bunlardan 9'unun öldüğünü söyledi. Vasiliyev, ölümlerin nedeninin, operasyon sırasında kullanılan uyuşturucu gaz olmadığını savunarak, ‘‘Doktorlarla konuştum. Ölenlerin hiçbirinde gaz zehirlenmesi yok. Tümü kalp rahatsızlıkları, depresyon, şok, günlerce ilaçsız ve tıbbi yardımsız kalmaları sonucu ölmüş’’ dedi.

Yabancılardan ölen yok

BASKIN sırasında, tiyatroda tutulan ve aralarında çocukların da bulunduğu 22 ülkeden 75 yabancı uyruklu kişiden ölen olmadı.

Moskova'da havanın aydınlanmasıyla biten operasyon sonrasında, tiyatro çevresini ambulans ve otobüsler sarmaya başladı. 750 civarında oldukları söylenen rehinelerin bir bölümü otobüslere bindirilirken, diğer bir bölümü de ambulanslara taşındı.

Otobüslere götürülen rehinelerin büyük bölümünün ayakta bile duramayacak halde olması dikkat çekti. Rehinelerin kötü durumda olmaları, içeriye verilen gaza bağlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!