Güncelleme Tarihi:
KÜRTAJIN yasaklanmasıyla ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sözlerinin ardından başlayan tartışma üzerine kamuoyundaki tepkiler büyürken, AK Parti anket yaptırarak, “Kürtaj yasaklanmalı mı?” diye sordu. Ankete katılanların yüzde 60’ı kürtajın yasaklanmasına karşı çıktı. Adını vermek istemeyen bir parti yöneticisi, “Anket sonuçları bizim için her zaman değerlendirmeye değer olmuştur” derken, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, Hürriyet’e, “Kürtaj için düzenleme yapılmayacak” açıklaması yaptı. Ancak Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kürtaj konusundaki raporun pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağını açıkladı. Bu arada hükümet, önceki gece, tıbbi gerekçeleri olmayan sezaryene yasak getiren düzenlemeyi, içinde kürtajla ilgili hükümler olmadan TBMM’ye sevk etti. Bu düzenleme daha önce gönderilen aile hekimliği teklifiyle birleştirildi.
Akdağ: ‘Mesele yeni anlayış’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtaj düzenlemesinden vazgeçildiği iddialarıyla ilgili dün, “Konuyla ilgili raporu, pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Kürtaj düzenlemesinin olmadığıyla ilgili değerlendirme yapan arkadaşlar, Meclis gündemini kastediyorlardır. Mesele kürtajın yasayla yasaklanması ya da yasaklanmaması değil. Mesele, bu prensiplere uygun Türkiye’de yeni bir anlayışı hâkim kılmak ve yeni düzenlemeler yapmak” dedi. Bakan Şahin de, Herkesin ‘vicdanen bu oldu’ dediği bir kararı, Bakanlar Kurulu’na sunacak hale getirdik” diye konuştu.
10 hafta değişmedi ama ‘gereklilik’ şart
Bakanlar Kurulu’na sunulacak raporda, kadının istemesi halinde 10 haftaya ve tecavüz halindeki gebelikte 20 haftaya uzayan kürtaj süresiyle oynanmamasının öngörüldüğü öğrenildi. Buna karşılık kürtajın, “Tıbbi gereklilik” halinde ve belli kurallara göre yapılması şartının getirilmesinin planlandığı bildirildi.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kürtaj konusunun tamamen gündem dışına çıkması gerektiğini belirterek, “Bu düzenlemeyi çağdaş hale getirip kürtajı koca iznine bağlı olmaktan da çıkarmak gerekir” dedi.
‘12 hafta olmalı’
Güllü, sezaryen düzenlemesindeki “tıbbi gereklilik olmadıkça” maddesini ise desteklediklerini bildirdi. Güllü, “Sezaryen sadece zorunluluk varsa yapılmalı. Kürtadaj ise 10 haftanın yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bu süre 12 haftaya çıkarılmalı” dedi.
Sezaryen teklifi ne getiriyor?
TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl’ün imzasıyla önceki gece verilen teklifte tıbbi zorunluluk dışında sezaryen yasaklanırken, kürtajla ilgili bir düzenleme yer almadı. Tatilden önce Meclis’ten çıkarılması planlanan teklif şu hüküm ekleniyor: “Gebe veya rahmindeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilir. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamaz.”
Doktora güvence
Bu maddenin gerekçesinde, “Sezaryen, doğumun normal yollardan mümkün olmadığı ya da anne veya bebek için risk taşıdığı durumlarda yapılan bir ameliyattır. Sadece anne isteği ve benzeri nedenlerle yapılan sezaryen ameliyatlarında sezaryenin risklerinin yanında cerrahi müdahale ve anestezinin riskleri de vardır. Hatta ölüm gibi riskler vardır” denildi.
Teklifin ikinci cümlesi doktorlar için güvence getirmekle birlikte “tıbbi zorunluluk” dışındaki uygulamalar için sorumluluk da yüklüyor. Tıbbi zorunluluk nedeniyle sezaryen yaptığını kanıtlayan hekimler, istenmeyen sonuçlardan sorumlu tutulmayacak. Bu madde, tıbbi zorunluluk olmadan sezaryen uygulayan doktorların olumsuz sonuçlardan sorumlu tutulacağı anlamına da geliyor.