Kürt seçimine MGK damgası

Güncelleme Tarihi:

Kürt seçimine MGK damgası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2009 16:22

Uğur Ergan, Kuzey Irak’ta yapılan ve Barzani-Talabani ittifakının önemli oranda oy kaybettiği seçimlere Türkiye’nin neden gözlemci gönderdiğinin perde arkasını yazdı...

Haberin Devamı

Uğur ERGAN YAZIYOR

Türkiye'nin Irak’ın Kürt Bölgesinde yapılan seçimlere gözlemci göndermesiyle ilgili talebin merkezi yönetime bağlı Irak Yüksek Seçim Komisyonu’ndan geldiği öğrenildi. Bağdat’tan gelen bu talep başta Dışişleri olmak üzere devletin ilgili birimlerinde değerlendirildikten sonra gözlemci gönderilmesine karar verildi. Bu kararda Nisan 2008’da yapılan Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınan “Irak’ın tüm kesimleriyle ilişkiye geçilmesi” tavsiyesi önemli rol oynadı.
Bu karardan sonra Dışişleri Müsteşarlığı görevine getirilen Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu gözlemci heyetinin hazırlanması talimatını ilgili kurum ve kuruluşlara iletti. Konuyla ilgili diplomatik kaynaklar Hürriyet’e şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye’nin gözlemci göndermesine ilişkin talep Irak Yüksek Seçim Konseyi’nden geldi. Türkiye’nin seçimlere gözlemci göndermesi ‘Bağımsız bir Kürdistan’ anlayışını tanımak değildir. Zaten bölgesel yönetiminde böyle bir talebi ve girişimi yoktur. Tek bağımsız bir Irak vardır. Ancak Irak’ın kendi iç anayasasındaki düzenleme Irak’ın kendi iç işidir. Türkiye ile birlikte başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok başka ülke de seçimlere gözlemci göndermiştir. Yanı başımızda yapılan seçimlere gözlemci göndermemiz kadar doğal bir şey olamaz. Unutmayalım ki bu seçimler bölgede yaşayan Türkmenler, Asuriler ve diğer azınlık grupları açısından da çok önemlidir. Bu grupların seçimlere ilişkin herhangi bir itirazının olup olmadığını bilmemiz gerekir. Ayrıca Türkiye, Irak Yüksek Seçim Komisyonu'nun talebi ve BM Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI) çağrısı üzerine geçen 31 Ocak'taki Irak yerel seçimlerine de gözlemci göndermişti. Türk gözlemciler, Bağdat, Selahaddin, Kerbela, Babil, Basra, Anbar ve Diyala kentlerinde görev yapmıştı. Seçimlerin yasalara ve demokratik kurallara uygun olup olmadığını izleyen yabancı gözlemciler arasında özellikle Türkiye’nin de yer almasının istenmesi hem merkezi yönetimin, hem de bölgesel yönetimin Türkiye’ye verdiği önemin ayrı bir göstergesidir.”

Haberin Devamı

Rapor hazırlayacaklar

Haberin Devamı

Kürt Bölgesel Yönetim seçimlerinde görev yapan Türk gözlemcilerin, seçim sandıklarında kurallara uyulup uyulmadığı, seçimlerin- adil şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini aktarmakla yükümlü olduğu bildirildi. Gözlemciler seçimlerle ilgili izlenimlerini bir rapor olarak hazırlayacak. Seçimler başlamadan önce Irak Yüksek Seçim Komisyonu yetkilileri ile Erbil’de hazırlık toplantısı yapan Türk gözlemcilerin büyük çoğunluğu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nda (USAK) görevli uzmanlardan oluştu.  Türk gözlemci heyetinde yer alan bazı isimler şunlar oldu: Bahadır Dinçer, Mehmet Geyim, Serpil Açıkalın, Hasan Selim Özertem ve Yrd. Doç. Dr. Güner Özkan. Bağdat Büyükelçiliği ve Musul Başkonsolosluğu yetkilileri de seçimleri yakından izledi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!