Güncelleme Tarihi:
ABD'de ilk kez düzenlenen festival, New York Üniversitesi Cantor Film Merkezi'nde, İranlı Yönetmen Bahman Ghobadi'nin ‘Yarım Ay' (Half Moon) filmi ile başladı. Festivalin açılışına DTP'nin ‘Washington Temsilcisi' olarak görevlendirdiği Nazmi Gür de katıldı. Gür, festivalle ilgili soruya verdiği yanıtta, “Kürtler'in kendini sanat, müzik, kendi müzikleriyle anlatmaları, silahla anlatmalarından çok daha iyi ve çok daha başarılı olur diye düşünüyorum” dedi.
Kürt Filmleri Festivali’nin tanıtımı için dağıtılan broşürlerde, festival kapsamında filmleri gösterilecek İranlı yönetmenler için, ‘Doğu ve Güney Kürdistan', Iraklı yönetmenler için ‘Güney Kürdistan', Türkiyeli yönetmenler için de ‘Kuzey Kürdistan' adlandırmaları dikkat çekti.
Kürt Filmleri Festivali'nin açılısına katılan ve önümüzdeki haftalarda DTP'nin ABD temsilcisi olarak resmen göreve başlaması beklenen DTP eski genel başkan yardımcılarından Nazmi Gür, festivalin açılısı dolayısı ile verilen resepsiyonda, gazetecilere yaptığı değerlendirmede, sinemanın en güçlü ifade ve iletişim araçlarından biri olduğuna değindi. Gür, “New York'ta bugün Kürt Film Festivali’nin ilkinin yapılması çok önemli ve gurur verici” diye konuştu.
Bundan sonra düzenlenecek gerçekleştirilecek festivallerin daha güçlü ve anlamlı olmasını umduğunu anlatan Nazmi Gür, şöyle konuştu: “Tabii ki bu tür kültürel etkinliklerin ve filmde de anlatıldığı gibi uzun yolculukların her zaman tarihe not düşen yanı vardır. Türkiye’deki gelişmelerle birleştirirsek bu uzun yolculuğu, barış adına, demokrasi adına, Türkiye’nin aydınlık geleceği adına gerçekten çok önemli gelişmeler de oldu, yaşanıyor. Özellikle PKK’nın Kandil’den gönderdiği ‘Barış Grubu'nu, nihayetinde yakılan köyler nedeniyle ülkeyi terk eden 13 bin Kürdün ülkelerine yeniden dönmeleri son derece sevindirici. Umarım bu uzun ve zahmetli barış yolculuğu başarıyla ve hepimizin özlemi olan, demokratik, özgür, bütün herkesin kendini özgürce ifade ettiği bir Türkiye ile sonuçlanır. Hepimizin çabası bu. Bu anlamlı barış çabasını, buradan, New York’tan selamlıyoruz.”
Kürt sinemacıların dünya çapında film yapmaya başladıklarını anımsatan Gür, “Film yapmak, sinema yapmak, ifade özgürlüğü bağlamında da düşündüğümüzde en güçlü araçlardan birisi. Kürtlerin kendini sanatla, müzikle, kendi müzikleriyle anlatmaları, silahla anlatmalarından çok daha iyi ve çok daha başarılı olur diye düşünüyorum” dedi.
Partisinin önümüzdeki haftalarda Washington DC’de açacağı temsilcilikle, DTP’nin ABD Temsilcisi göreve başlayacağını da anlatan Gür, Washington’da gerçekleşecek açılış resepsiyonuna DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün de katılacağını söyledi.
Ülke genelinde ilk kez düzenlenen ve bu yıldan başlayarak geleneksel halea getirilmesi tirilmesi düşünülen ‘New York Kürt Filmleri Festivali: Sınırları Aşan Sinema’ adıyla tanıtılan etkinlikte, İran, Irak, Türkiye, Suriye ile bu ülkelerden olup yaşamlarını ABD, Kanada ya da Avrupa’nın değişik ülkelerinde sürdüren yönetmenlerin filmleri yer alıyor. Kürt Filmleri Festivali’nde yer alan filmler, New York Üniversitesi Cantor Film Merkezi ile Hagop Kevorkian Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak. 21-25 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festival kapsamında, "Kürtlerin ve Kürdistanöın içinde bulunduğu son durum" konulu bir de açık oturum düzenlenecek. Açık oturuma Müjde Arslan, Bahman Ghobadi, Hüseyin Karabey, Kazım Öz, Jano Rosebiani, Hiner Saleem, and Hisham Zaman gibi yönetmen ve yapımcılar da katılacak.
Kürt Filmleri Festivali’nde, Yüksel Yavuz’un ‘Yakından Kürdistan' (Close Up Kurdistan), Kazım Öz'ün ‘Fırtına' (The Storm), Yılmaz Güney'in ‘Yol', Hüseyin Karabey'in ‘My Marlon and Brando' filmleri de yer alacak. Festivalde ayrıca fotoğraf ve belgesel sunumları da gerçekleştirilecek.
ABD tarihinde ilk kez düzenlenecek Kürt Filmleri Festivali, New York Üniversitesi Hagop Kevorkian Orta Doğu Araştırmaları Merkezi, ArteEast, Londra Kürt Filmleri Festivali Komitesi tarafından ortaklaşa düzenlenirken, New York Üniversitesi Din ve Medya Merkezi, Fransız Büyükelçiliği Kültür Hizmetleri Departmanı, Fransız-Amerikan Kültürel Değişim Programı, Norveç Film Enstitüsü, New York Eyaleti Sanat Konseyi, New York Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından destekleniyor.