Kürt değil Ortadoğu sorunu

Güncelleme Tarihi:

Kürt değil Ortadoğu sorunu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2008 10:53

Kırat'ın 'İkinci Süleymanı' Süleyman Soylu'nun karşısına bu kez güçlü bir başkan adayı çıkıyor. Gazeteci-yazar Nevval Sevindi. Sevindi, partisi ve ülkesi için neler vaat ettiğini ilk kez hurriyet.com.tr'ye anlattı.

Haberin Devamı

- Neden Genel Başkanlığa aday oluyorsunuz?
Nevval Sevindi: Türkiye’de bugün ciddi bir muhalefet boşluğu var. AKP’ye karşı kafalarında tereddüt ve güvensizlik uyanan insanlar yeni bir politik adres, yeni bir liderlik arıyor. Türkiye’de siyaset yapmak isteyen çok sayıda genç ve kadın var. Birikimli insanlar var. Demokrat Parti yaygın teşkilat yapısı ile güçlü ve donanımlı bir liderliğe sahip olursa, iyi bir ekip çalışması yaparsa, aranan muhalefetin yeni adresi olabilir. İşte ben bu yeniliğe ve atılıma talibim. DP’nin artık emanetçi liderlerle gidebileceği bir yer yok. Süleyman Soylu ile bu işin yürümeyeceğini herkes görüyor. Gereken vizyon, birikim, cesaret ve liderlik özelliklerine sahip değil. Anti-demokratik tavırlarla parti içindeki dürüst ve fedakar insanları bile partiye ve politikaya küstürdüler.

Haberin Devamı

Parti tabanı acilen yenilenme istiyor. Partinin siyaset sahnesinde var olmasını istiyor. Ama bu değişimden korkanlar var. Bu yüzden bazıları ‘Çiller dönecek’ efsanesi ile partide değişimi engelleme çabasında. DP yeni bir atılım yapamazsa kapısına kilit vurulur. Kırat’ın şahlanması parti tabanının özgüvenine ve yenilenme cesaretine bağlı. Ahbap çavuş ilişkileri ile artık politika yapılamaz. Ben AKP’ye alternatif olacak bir heyecan ve örgütlenme yaratacağıma inanıyorum. Bunun için aday oldum

- Şu anki Sayın Başkan’dan farklı ne önerileriniz var. Kısa ve uzun vadede partiye yönelik hedefleriniz nedir?
Nevval Sevindi:
Ben partinin yeniden yapılanmasının önü açılsın istiyorum. Önseçim sözü verilmesine rağmen maalesef seçimler demokratik yollardan gerçekleşmedi. Ben herkesi özgürce kendi adayını seçmesi için serbest bırakacağım. Yasal olmayan yollara sapan grup ve kişileri engelleyerek yasal ve eşit rekabet ortamı sağlayacağım. DP’nin kapılarını kadın ve gençlere açacağım. Adaylık basın toplantısında Süleyman Soylu 150 genç getirmişti. Bunu kullanmıştı. Bugün nerede o gençler? Bir tanesi yok. Çünkü ne kadın, ne gençlik kongreleri yapıldı. Parti kişisel heveslere kurban ediliyor. Ben parti, politika ve Türkiye odaklı stratejiler kuracağım. Bir türlü üretilmeyen parti programını ve hedeflerini hazırlayacağım. Türkiye’nin en ünlü isimleriyle, farklı renkleriyle her alanda politikalar üreteceğim. Eski bir parti programını alıp revize etmek yaratıcı değil, kopyacı bir tutumdur. Ben özgün ve sosyolojik taleplere uygun program hazırlayacağım en kısa sürede. STK’larla ortak projeler ve programlar yapacağım. Son 20 yılda yaptığım ulusal ve uluslararası proje örnekleri bize çok yardımcı olacak bir birikimdir. Kimsenin emrinde değil, parti tabanının ve partilinin emrinde olacağım. Yeni kan sağlamak için yeni üye kampanyaları düzenleyeceğim. Aktif politika yöntemleri kullanacağım. Güncel konularda kampanyalarla ciddi muhalefet üreteceğim. Medyada itibarımızı ve popülerliğimizi arttıracağım.
 
- AB konusunda ne düşünüyorsunuz ve planlarınız nedir?
Nevval Sevindi: AB Türkiye’nin Cumhuriyet projesidir. Bu projede son duruma baktığım zaman AB içindeki insanların %60’ı Türkiye’nin AB’ye gireceğine inanıyor.Türklerde bu oran %20’ye düşmüş durumda. Bunu Türk kamuoyuna iyi anlatamıyor hükümet de muhalefet de. Ben gerçekleri ve  bilgiyi kamuya aktaran bir rol oynayacağım DP olarak.

Haberin Devamı

Son Ulusal programda daha bakanların imzası yok.Neden?Kimse sormuyor işte. AB’de yoğun politik taktikler gerekiyor. Kıbrıs Rumları başlıkların açılmasını engelliyor. Buna karşı müttefik olarak İtalya ile çalışabiliriz. AB‘de büyüme yavaşladı.Yapısal reformlar konusunda da Türkiye yavaşladı.Yani hükümet. Zorlamalıyız. Türkiye AB için vazgeçilemez önemdedir. Biz de haklarımızı söke söke alacağız. Örneğin vizenin çoktan kalkması gerekirken AB yan çiziyor. Hükümet bastırmıyor. AB’de Türklere karşı önyargıları kırmak için de ciddi kampanyalar gerek. Tabii işin özünün Türkiye’yi AB standartlarına kavuşturmak olduğunu da unutmamalıyız.

- Sizce hangisi doğru tanımlama: Güneydoğu sorunu mu, Kürt sorunu mu?
Nevval Sevindi:
Sorun artık Ortadoğu sorunu. Ortadoğu’da, Irak’ta yeni bir Kürt devleti kurulacak mı? kavgası yaşanıyor. Bu konuda dünyada ve Ortadoğu’daki bütün devletlerin, grupların ve güçlerin kendi senaryoları ve oyun planları var. Son dönemde Türkiye’de tırmanan terör ve kitlesel isyan provaları da bu oyunun parçası. Arka planda enerji sorununa bağlı olarak petrol ve suyun bölgede paylaşımı konusunda büyük bir mücadele var. Konuyu BM sorunu haline getirmek isteyenler var. Ayrıca tabii yaklaşan yerel seçimler bu bölgede harareti arttırdı.
 
- Seçtiğiniz tanımdan yola çıkarak bu konudaki çözüm önerileriniz nelerdir?
Nevval Sevindi: Öncelikle silah ve pompalı ile çözülemeyeceği konusunda herkesin hemfikir olması gerekiyor. Aksi takdirde ülke ve bölge daha büyük kaosa sürüklenir. Önemli bir konu şu: Türkiye topraklarının bölgedeki bütün farklı milliyetler ve etnik gruplar için cazibe merkezi rolünü koruyup güçlendirmesi lazım. Irak topraklarında hala şiddet, baskı, çatışma, aşiret ve güç ilişkileri hakim. Diyarbakır her şeye rağmen o bölgede hala Doğu’nun Paris’i konumunda. Çözüm büyük ölçüde bu rolü güçlendirmekten geçiyor. Yani Kürtlerin kendi modernleşmelerine sahip çıkmalarına bağlı. Gençler dağa değil, sevgilisiyle alışveriş merkezinde sinemaya gitmeyi istediği ölçüde sorunlar çözülecek. Tabii bu aş ve iş gibi temel faktörlere bağlı. Ama bu Türkiye’nin tümü için çözülmesi gereken bir sorun. Şiddeti ve silahı reddeden anlayış yayıldıkça bölge özlediği huzur ve güvene kavuşacak. Irak’taki çatışma ve şiddet ortamını geriletme konusunda, Türkiye diyalog, ticaret, yatırım yoluyla bölgede pozitif ve yapıcı bir rol oynayabilir.

Haberin Devamı

- Ekonomi ve işsizlik konusunda projeleriniz nedir?
Nevval Sevindi: Türkiye’de kriz yok diyen hükümet “panik yok” demek istiyor. Halk bir panik ve kaygı içinde dolara koşturmuyor. Ekonomik psikolojide bir istikrar var. Ancak bu krizin olmadığı anlamına gelmiyor. Ağrınız yok diye kanserli tümör sizi öldürmeyecek demek değildir. Daha tehlikelidir. Ağrı bir uyarı sistemidir. Hükümet başına dolar yağarken beş yılını popülizmle harcadı. Eğer son beş yılda yapısal reformları tamamlasalardı bugün eşik aşılırdı. Ben ekonomide yapısal reformların cesurca yapılmasından yanayım. Acilen. İşsizlik tüm Avrupa’da ve ABD’de ciddi bir sorun. Bizim için de büyük bir sorun. İşsizlik çözülebilir bir mesele. Rasyonel bir okul iş bağlantısı kurmak, gençlerin okuldan işe geçiş süreçlerini kolaylaştıracak politikalarım var. Bu yoksulluğu ve eşitsizliği ortadan kaldıracak. Kadın odaklı mahalle kalkınma projelerim var.

Haberin Devamı

- Başta etik olmak üzere Türk siyasi hayatının başlıca sorunlarının çözümü sizce nedir?
Nevval Sevindi: Başta gelen sorunumuz vaatle yalanın karışmış olması. Yalanla  abartma arasında fark vardır. Yani siyasette dürüstlük, şeffaflık, adalet duygusu, nezaket, entelektüel sermaye yoksunluğu korkutucu boyutta. Baştan ayağa yenilenen bir parti yapısı, anlayışı ve yönetimi gerekiyor.Yeni bir liderlik anlayışı acilen oluşmalı. Güç karşısında kompleksli adam değil, duruşu olan lider gerekiyor . İnsanlar birbirine güvenmiyor, ben bu güveni sağlayan halka olmak istiyorum. Farklı katmanlar arasında köprüler kurmak ve yetenekli insanları kıskanan değil , birlikte çalışan özgüveni yüksek lider modeli oluşturmak istiyorum. Partinin iç işleyişini demokratik hale getirmek ve gençlere tabandan yukarı yükselme şansı vermek gerekiyor. Türkiye’de Obama’ya alkış tutanlar önce partilerde demokrasi için çalışmalı. Ben DP’de bugün bunun kavgasını veriyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!