Güncelleme Tarihi:
CHP Eskişehir Milletvekili Cevdet Selvi'nin soru önergesini yanıtlayan Eker, kuraklık tehlikesinin sonuçlarıyla ilgili tarım ve köyişleri il müdürlüklerinden hububat gözlem raporları istediklerini söyledi.
Bakan Eker, gelen bilgilere göre halihazırda kuraklık zararının olmadığını, ancak bu konuda mart-nisan yağışlarının etkili olmasının beklendiğini ifade ederek, kuraklıkla mücadele için damla sulama, yağmurlama gibi basınçlı sulama sistemlerini desteklediklerini, böylece geleneksel sulama yöntemlerine göre yüzde 50 tasarruf sağlandığını belirtti.
“KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURULACAK”
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Kuraklık tehlikesi karşısında ulusal ve yerel düzeyde eylem planı oluşturuldu. Bu kapsamda kısa vadede; tarımsal sulamalarda kullanılacak suyun kontrollü kullanımı, etkin sulama yöntemlerinin kullanımının desteklenmesi, toprak işlemede su kaybını en aza indirecek yöntemlerin uygulanması için gerekli eğitim çalışmalarının yapılması konusunda çalışma başlatıldı. İlave olarak çayır ve meralarda otlama planına uyulması, anız yakmanın önlenmesi, yem bitkileri ekiminin desteklenmesi gibi önlemler alınmaktadır.
Orta ve uzun vadede ise; basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi, su kullanma etkinliğinin artırılması için eğitim ve yayım çalışmalarının yoğunlaştırılması, azaltılmış toprak işleme yöntemlerinin yaygınlaştırılarak su ve enerjiden tasarrufun sağlanması ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan erozyonun önlenmesi, kuraklıktan daha az etkilenen tür ve çeşitlerin geliştirilmesi, su hasadı tekniklerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, bölgelere göre ürün deseni belirlenerek en uygun ürün deseni ile üretim yapılması, coğrafi sistemleri ve uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak durumun devamlı izlenmesinin sağlanması gibi konularda önlemler alınmaktadır.”