Küresel ısınma savasa sokacak

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınma savasa sokacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2001 00:00


Kasım CİNDEMİR/WASHINGTON
Haberin Devamı

Bir Amerikan dergisi, global ısınma yüzünden 2015 yılında tam 3 milyar insanın susuz kalacağını, Türkiye'nin de su savaşına sürükleneceğini yazdı.

Son sayısında global ısınmayı kapak yapan Amerikan US News & World Report Dergisi'ne göre, gelecek yüzyılda ısı 2,5-10.4 santigrad artacak. Kömür gibi fosil yakıtlardan yayılan karbon dioksit yüzünden tehdit oluşturan global ısınma yüzünden milyonlarca insan yaşadığı yerden göç etmek zorunda kalacak. İnsanların neden olduğu etkilerle artan ısınma yüzünden Pasifik'te adalar sular altında kalacak, çığlar, orman yangınları ve kıtlık artacak. Çevre mültecilerinde sıtma salgınları görülecek.

Irak-Suriye'de susuzluk

Dergi, küresel ısınmanın gelecek ay Cenevre'de kapsamlı bir rapor ile duyurulacak. Global ısınmaya dair rapor, Ortadoğu'daki su sıkıntısını mercek altına aldı. Raporda Türkiye'nin baraj ve sulama projelerinin 2050'de Irak ve Suriye'yi içme ve sulama için gerekli sudan yoksun bırakabileceğine işaret edildi. Bu arada önceki gün Bağdat'ta buluşan Irak ve Suriye'nin sulama bakanları da, sınıraşan sular konusunda Türkiye'yi yine uzlaşmazlıkla suçladılar.

Ve çözüm için öneriler

En fazla gelişmekte olan ülkeleri vurması beklenen global ısınmanın zararlarının önlenmesi konusunda bilim adamları ilk olarak enerji tasarrufu üzerinde duruyor. Bu yönde birçok adım atıldığı ve yeni teknolojilerin de geliştirilmekte olduğu kaydedildi. İkinci olarak da temiz olarak nitelenen doğal gaz, rüzgar, güneş ve hidrojen enerjilerinin alternatif olduğu söyleniyor. Avrupa'da birçok ülke vergilendirme yoluyla alternatif enerji biçimlerini cesaretlendiriyor.

Barajlar şimdiden SOS veriyor

Yeterli yağış olmadığı için özellikle GAP barajları daha şimdiden kritik sınırlara geldi. Barajlarda son durum şöyle:

KEBAN: Su kodu kritik noktada. Günlük üretimi 17 milyon 200 bin kilovatsaatken sadece 5-6 milyon kilovatsaat elektrik üretiliyor.

KARAKAYA: Günlük 20.8 milyon kilovatsaat enerji üretilmesi gerekirken, su azlığından son bir aydır günde 4-6 milyon kilovatsaat enerji üretiliyor.

ATATÜRK: Günlük 30 milyon kilovatsaat enerji üretilebilecekken bir aydır 4 ile 6 milyon kilovatsaat arasında enerji üretimi yapılabiliyor.

DİCLE VE KRALKIZI: Dicle havzasındaki iki barajda 3 aydır üretim yapılamıyor. Kralkızı'nda su yok, Dicle'de baraj gövdesi çatlak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!