“Küresel ısınma İç Anadolu'dan başlıyor”

Güncelleme Tarihi:

“Küresel ısınma İç Anadoludan başlıyor”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2006 11:44

DÜNYA ve Türkiye'nin hızla ormanlarını yok ettiğini, 2050 yılında kirli hava nedeniyle insanların yaşayamayacak hale geleceğini belirten TEMA Vakfı Konya Temsilcisi Namık Ceyhan, “Yetişkin bir kayın ağacı, 1 saatte 1.7 kilogram oksjien üretiyor.

Bu miktar yılda 10 kişinin yıllık oksijen ihtiyacıdır. Aynı ağaç, 40 kişinin çıkardığı karbondioksidi yok ediyor ve havayı temizliyor. 1 hektar kayın ormanı 68 ton toz, partikülü yok ediyor. Yetişkin kayın ağacının doğaya kazandırdığı değer, onun kereste değerinin 2 bin katıdır. Bu nedenle ormanları yok etmemeliyiz” dedi.

Türkiye'de 20.2 milyar hektar orman alanının bulunduğunu, 1950-97 yılında 1 milyon orman alanının yok edildiğini belirten Ceyhan, şu an kalan orman alanının 19 milyon hektar olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler'in ormanlarla ilgili çalışmasını anlatan Ceyhan, şöyle dedi:

“BM'nin ormanlarla ilgili raporu var. Buna göre, eğer bir ülkenin orman varlığı toprak alanının yüzde 30'undan az ise, o ülke çölleşmeye mahkumdur. Ülkemizin orman alanı yüzde 25-26 civarındadır. Konya'nın orman alanı yüzde 13'dür. Bu rakamlar bize çölleşmenin İç Anadolu'dan başlayacağını gösteriyor. 1 kilometre orman, yılda 700 ton oksijen üretiyor.

Dünyada yılda 170 bin kilometre ormanın yok ediliyor. Bu atmosferde yılda 120 milyon ton eksik oksijen anlamına geliyor. Yetişkin bir kayın ağacı 1 saatte 1.7 kilogram oksijen üretiyor. Bu miktar 10 kişinin yıllık oksijen ihtiyacıdır. Aynı ağaç 40 kişinin çıkardığı karbondioksidi yok edip havayı temizliyor. Bir hektar kayın ormanı 68 ton toz ve partikülü tutuyor. Yetişkin kayın ağacının doğaya kazandırdığı değer, onun kereste değerinin 2 bin katıdır. Dünyada her yıl nüfus artıyor, oksijen ihtiyacı artıyor. Buna karşılık insanlara ve doğaya can veren ormanlar yok ediliyor.”

Küresel ısınmanın 10 yıl içerisinde dönülmez noktaya ulaşacağını vurgulayan Namık Ceyhan, küresel ısınmanın kuraklık, tarım ürünlerinde düşüş, su kıtlığı, deniz seviyesinde yükselme, hastalık ve salgınları da beraberinde getirdiğini söyledi. 10 yıl sonra birçok ülkede insanların su kıtlığı nedeniyle başka ülkelere göç etmek zorunda kalacağını belirten Ceyhan, şunları söyledi:

“Bugün dünya nüfusunun yüzde 40'ı, yani 2.4 milyar insan sağlıklı içme suyu bulamıyor. Bu oran 25 yıl içinde yüzde 50'ye çıkacak. Yani 4 milyar insan sağlıklı içme suyu bulamayacak. 25 yıl sonra Asya ve Pasifik'teki insanların yüzde 65'i, Ortadoğu’daki insanların yüzde 95'i sağlıklı içme suyu bulamayacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!