Güncelleme Tarihi:
Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hulusi Malyer, yaptığı açıklamada, Türkiye'den 25 kat büyük olan Avrupa'nın tamamında 11 bin bitki türü bulunurken, Türkiye'de yaklaşık 12 bin bitki türü yetiştiğini söyledi.
Malyer, Türkiye'nin sahip olduğu bu zenginliğin, çeşitli makro ve mikro iklim alanlarının bulunuşu, engebeli bir topoğrafya sahip olması, izole alanların varlığı ve Anadolu'nun geçmiş dönemlerde yaşanan buzul çağından çok az etkilenmiş olmasından kaynaklandığını vurguladı.
“BİTKİ ÇEŞİTLERİNDEN 3 BİN 800'Ü ENDEMİK”
Türkiye'deki bitki çeşitlerinden yaklaşık 3 bin 800'ünün endemik olduğuna işaret eden Malyer, şöyle konuştu:
“Endemik türlerin ülkemizde yetişen tüm bitki türlerine oranı, yüzde 31 gibi yüksek bir orandır. Ülkemizde yetişen endemik türlerin bitki coğrafyası bölgelerine göre dağılımlarında yüzde 36 ile Orta ve Doğu Anadolu ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 33 ile Akdeniz elementi olan endemikler izlemektedir.”
Malyer, Türkiye'de, geçmiş jeolojik dönemlerde geniş yayılışa sahip olan ancak iklim değişiklikleri sonucu günümüzde çok dar alanlarda, kuytu ve korunaklı bölgelerde yaşamın sürdüren kalıntı endemik 13 bitki türünün yaşamını sürdürdüğünü anlatarak, Antalya Körfezinin, bu türlerin en önemli barınak alanlarından biri olduğunu ifade etti.
“YÜZDE 10'UNDAN FAZLASI TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA”
Özellikle son yıllarda gündeme gelen küresel ısınma ile oluşan iklim değişikliklerinin, ekosistemler üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek arttığına dikkati çeken Malyer, “Genel anlamda tüm dünyadaki bitki türlerinin yüzde 10'undan fazlası, yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Tehlike, Türkiye'yi de kapsamaktadır” dedi.
Malyer, tüm dünyada bitki çeşitliliğinin korunması amacıyla uluslararası düzeyde çeşitli çalışmaların yapıldığı belirterek, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 187 ülkenin, bitki çeşitliliğinin korunmasını amaçlayan Küresel Bitki Koruma Stratejisi'ni, 2002 yılında imzaladığını hatırlattı.
Türkiye'de tehlike altında olan ve koruma altına alınan bitki türlerine örnek olarak, gağşak, küre çiçeği, gurmut, dikenli süsen, Beypazarı geveni ve mavi yıldızı örnek veren Malyer, şunları kaydetti:
“Ülkemiz kardelenlerini koruma amaçlı, kültüre alma çalışmaları da yürütülmektedir. Ayrıca Türkiye'nin zengin bitki alanlarının koruma altına alınması yönünde atılmış en önemli adımlardan bir tanesi de 2005 yılında yayınlanmış olan Türkiye'nin 122 Önemli Bitki Alanı kitabıdır. Yine ülkemizde yapılan organik tarım çalışmaları da gün geçtikçe revaç bulmaktadır.”