Nuray BABACAN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 00:00
Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nın merakla beklenen raporundan çıkan felaket tablosu, Türkiye’yi de alarma geçirdi. Raporun ardından 3 icracı bakanlık acilen toplanma kararı alırken, "İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu" (İDKK) tehlikeye karşı "1. Ulusal Bildirim"i hazırladı, TBMM, "Küresel Isınma Araştırma Komisyonu" kurulmasını istedi.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, küresel ısınma eylem planı hazırlamak için Salı günü acilen bir araya gelecek. Pepe’nin ev sahipliğinde yapılacak zirvede, küresel ısınmanın Türkiye’ye etkileri; çevre, tarım ve enerji politikalarına nasıl yansıyacağı ve bu konularda beklenen değişimlera karşı Türkiye’nin yeni politikalarının neler olması gerektiği sorusunun dışında, kuraklık yönetimi, su yönetimi ve suyun etkin kullanımı konuları ele alınacak.
HERKESE GÖREV
Zirve hakkında Hürriyet’e bilgi veren Pepe, BM’nin küresel ısınma raporlarının tehlikeyi tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğunu belirterek, Türkiye’nin de bu konuda acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Pepe şunları söyledi: "Türkiye’de yıllık enerji israfı 7-8 milyar dolar. Maddi boyutunun yanı sıra çevresel tahribatı korkunç. Hedefimiz, bu konuda kamuoyu duyarlılığını artırmak. Türkiye’de şehirlerimiz bir Paris, Roma gibi çok aydınlatılmıyor ama yine de çok dikkatli olmak gerekiyor. Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere binalarımızdan başlayarak aydınlatmaların kısıtlanması, suların daha iktisatlı kullanılması, herkesin bu konuda kendini kontrol etmesi gerekir."
ULUSAL BİLDİRİM
Pepe, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın soru önergesine verdiği yanıtta da, Türkiye’nin iklim değişikliği alanında belirleyeceği politikaların ve alacağı önlemlerin saptanması amacıyla, 6 ilgili bakanlık, DPT ve TOBB’nin katılımıyla "İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu" (İDKK) oluşturulduğunu bildirdi. Pepe, Kurul’un hazırladığı "1. Ulusal Bildirim"de öncelikli politikaları şöyle sıraladı:
Güneş, rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarının kullanım kapasiteleri artırılacak.
Hidrolik enerjinin daha büyük oranlarda kullanımını sağlayacak projeler hayata geçirilecek.
Hem sera gazı emisyonlarını azaltmak, hem de küresel iklim güvenliğini sağlamak için projeler üretilecek."
MECLİS DE HAREKETLİ
Öte yandan küresel ısınma nedeniyle Türkiye’nin çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarıları Meclis’i de harekete geçirdi. Hem iktidar hem de muhalefet "küresel ısınma" ve Türkiye’ye etkilerinin incelenmesi için "Araştırma Komisyonu" kurulmasını istedi. CHP Milletvekili Yakup Kepenek’in hazırladığı ve 60 milletvekilin imzasını taşıyan önergeye AKP’li Fatma Şahin de destek verdi.