Güncelleme Tarihi:
Genelgede, Kurban Bayramında, kurbanlık satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine neden olabilecek faaliyetlerin kontrol altına alınarak, toplum ve çevre sağlığını etkilememesi amacıyla vatandaşlara ve belediyelere büyük görev ve sorumluluk düştüğü kaydedildi. Çevre Kanunu'na göre, her türlü atık ve artığın çevreye zarar verecek şekilde depolanmasının yasak olduğu belirtilen genelgede, kirletme ihtimali bulunan durumlarda da ilgililerin bunu önleyecek tedbirleri almakla yükümlü olduğu hatırlatıldı.
Genelgede, Bakanlıklar arası Kurban Hizmetleri Kurulu'nun, ekonomik değeri bulunan ve yem fabrikalarında hammadde olarak kullanılan kurban atıklarının çöplere atılmaması, değerlendirilmesinin mümkün olmaması durumunda gerekli şekilde bertaraf edilmesi için önlemlerin alınmasına ilişkin kararına yer verildi. Belediyelerin kurban satış ve kesim yerlerinin denetimi, atık ve artıkların toplanarak bertaraf edilmesinden sorumlu olduğu belirtilen genelgede, belediyelerin belirlediği yerler dışında kurban satış ve kesiminin yapılamayacağı kaydedildi.
Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerine göre, kesimin ehliyetli kişilerce ve usulüne uygun yapılacağı anımsatılan genelgede, kurban satış ve toplu kesim yapılacak yerleri ile etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçelerde yapılacak kesimlere ilişkin mevzuata uyulması istendi. Genelgede, Kurban Bayramı öncesi ve bayram süresince, ilçe ve büyükşehir belediyeleri zabıta ekiplerinin denetimlerini aralıksız sürdürmesi ve gerekli tedbirlerin alınması istendi.