Güncelleme Tarihi:
DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgelerindeki Tarım Ä°l Müdürlükleri, her yıl Kurban Bayramı öncesinde özellikle Ä°ran'dan kaçak olarak yurda sokulan ve batıdaki illerde yüksek fiyatlarla satılan kurbanlıkların bu illere götürülmesinin önlenmesi için bir dizi önlem aldı.Â
Yetkililer, bölgede kurbanlık hayvanların fiyatlarının batı illerine oranla yüzde 40 oranında ucuz olması nedeniyle, geçmiÅŸ yıllarda yurda kaçak olarak sokulan hayvanların baÅŸka bölgelere götürüldüğünü, baÅŸta ÅŸap olmak üzere pek çok hastalığın da bu yolla yayıldığını hatırlattı.Â
Tarım Ä°l Müdürlüğü Hayvan SaÄŸlığı Åžube Müdürü Mustafa Kayhan, Tarım Bakanlığı'nın geçen yıl yaptığı çalışmalar sonucu çıkarılan 3825 Sayılı Hayvan SaÄŸlığı ve Zabıta Kanunu ile bu yöndeki yönetmeliklerle getirilen ağır cezai yaptırımların, kaçak hayvan hareketini büyük oranda önlediÄŸini belirterek, ancak ağır cezai yaptırımlara raÄŸmen Kurban Bayramı öncesi kaçak hayvan göçü olasılığına karşılık denetimlerin sıklaÅŸtırıldığını açıkladı.Â
Diyarbakır'da, son günlerde yapılan denetimlerde, az da olsa kaçak hayvan hareketinin yapılmak istendiÄŸini belirlediklerini kaydeden Kayhan, kent genelinde toplam 17 ekiple kaçak hayvan hareketini önlemek için çalışmalarda bulunduklarını belirtti.Â
HAYVANLARA KİMLİK KONTROLÜ
   Â
Kayhan, son bir hafta içerisindeki denetimlerde, 40 kaçak hayvan vakasını ortaya çıkardıklarını ifade ederek, büyükbaÅŸ hayvan kimlik kartı olmayan, ÅŸap hastalığına karşı aşılanmayan, veteriner saÄŸlık raporsuz, kayıt altına alınmamış ve muayene yapılmamış hayvan nakline izin vermediklerini kaydetti.Â
HASTALIKLARIN ÖNLENMESİ
   Â
Öte yandan, Fırat Ãœniversitesi (F.Ãœ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Ali Arslan, hayvandan insana, hayvandan hayvana geçebilen birçok hastalığın olduÄŸunu ve bunun insan ve hayvan saÄŸlığını olumsuz etkilediÄŸini söyledi.Â
Hasta hayvanların kesilmesi, yüzülmesi etlerinin çiÄŸ ya da az piÅŸmiÅŸ olarak tüketilmesiyle birçok hayvan hastalığının insanlara geçebileceÄŸini anlatan Doç. Dr. Arslan, kurban kesimi sonrasında hayvanların iç organlarının da kedi ve köpeklere yedirilmemesi gerektiÄŸini belirtti.Â
Doç. Dr. Arslan, kesimi yapılan hayvanların mutlaka veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi ve kesim yapılan yerde kanalizasyon sistemi ile yeterli miktarda su olması gerektiÄŸini kaydederek, artık maddelerin hastalıklı organ ve gövde kısımlarının konulacağı yerlerin yapılması gerektiÄŸini vurguladı.Â
Öncelikle kurbanlık hayvanların saÄŸlıklı olmasının çok önemli olduÄŸunu bildiren Doç. Dr. Arslan, şöyle dedi:Â
''SaÄŸlıklı hayvanların bakışları canlı, tüyleri parlak ve geviÅŸ getirirler. Sığırlar sık sık kulaklarını oynatır, kuyruklarını sallarlar. Derileri elastike yapıdadır. Besi durumlarını saptamak içinkuyruk sokumu, kavram ve bel omurları el ile kontrol edilmelidir. Kavranan elin içini doldurması, bel omurları çıkıntılarının el ile fazla hissedilmemesi ve genel olarak vücut çıkıntılarının belirgin olmaması gerekir. Koyun ve keçilerde de boynun avucun içini tamamen doldurması, boyun çıkıntıların belirgin olmaması hayvanın besi durumunun iyi olduÄŸunu gösterir.''Â