Kurban vekaleti nasıl verilir, kimlere verilebilir? Diyanet İşleri kurban vekaleti açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Kurban vekaleti nasıl verilir, kimlere verilebilir Diyanet İşleri kurban vekaleti açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2020 17:23

Kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban Bayramı'nın gelmesiyle beraber kurban ibadetlerini idrak edecek olan vatandaşların gündemine geldi. Kurbanlık hayvanı kesme yetkinliğine sahip olmayan bireylerin, kesme yetisine sahip olan birisine bu hakkı tanımasına vekalet denilmektedir. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Kurban vekaleti hakkında merak edilen detaylar..

Haberin Devamı

Kurban vekaleti nasıl verilir sorusu, ibadetlerini yapmak isteyen pek çok vatandaşın merakla araştırdığı konu olmaya devam ediyor. İbadetin doğru bir şekilde gerçekleşebilmesi için kurbanı kesecek kişiye verilmesi gereken vekalet, doğru ve usule uygun halde gerçekleşecek. Peki, kurban vekaleti nasıl verilir? İşte, kurban vekaleti verilirken dikkat edilmesi gerekenler

Kurbanlık kesme yetisine sahip olmayan kişileri verdiği kurban vekaleti, bazı koşullar dahilinde yerine getirilebiliyor. Bu nedenle Kurban vekaleti, kendilerine vacip kılınan ibadetleri yerine getirmek isteyen Müslümanların araştırdığı konular arasında yer alıyor. Kurbanlık hayvanı kesme yetkinliğine sahip olmayan bireylerin, kesme yetisine sahip olan birisine bu hakkı tanımasına vekalet denilmektedir. Kurban vekaleti, kesim esnasında hayvanın yanında bulunan bireylerce sözlü olarak verilebilmektedir. Ancak kurbanlığın sahibi ya da hissedarı o an orada bulunma imkanına sahip değilse, telefon ve internet gibi araçlarla da bu vekaleti yerine getirebilmektedir.

Haberin Devamı

Kurban vekaleti verebilmek için çağın imkanları arasında bulunan faks, internet gibi iletişim araçları da kullanılabilmektedir. Nitekim kurban vekaletinde önemli olan kişinin niyetinin Allah için olması ve kurbanın vekaleten kendi adına kesilmesidir. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre Kurban vekaleti hakkında merak edilen detaylar

VEKALET NASIL VERİLİR?

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

Haberin Devamı

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!