OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 01, 2004 00:00
Uzmanlar, kurbanın kesilmeden önce veteriner kontrolünden geçmiÅŸ olması, kesilen kurbanın etinin 24 saat bekletilmesi ve fazla et yenilmemesi konusunda uyarıyor.Türkiye Diyetisyenler DerneÄŸi (TDD) Ä°stanbul Åžubesi BaÅŸkanı ve Ä°stanbul Ãœniversitesi (Ä°Ãœ) Kardiyoloji Enstitüsü Diyetisyeni Dr. Selma Önelge Gür, Kurban Bayramı öncesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı etin kolesterolü yüksek ve genel saÄŸlığı korumak için her zaman yenilmemesi gereken besin maddesi olduÄŸuna dikkat çekti.  Buna karşın az porsiyonda tüketildiÄŸinde kırmızı etin hayvansal proteinin ana kaynaklarından biri olduÄŸunu belirten Gür, Kurban Bayramı öncesi etin kesimi ve piÅŸirilmesiyle ilgili uyarılarda bulundu.  VatandaÅŸlardan mutlak suretle veteriner kontrolünden geçmiÅŸ kurbanlık almalarını isteyen Gür, kontrolden geçmemiÅŸ hayvanların insan saÄŸlığını bozan mikroorganizmalar taşıdığını ifade etti.  Kurbanların yanlış kesilmesi durumunda da et ve derinin ziyan olacağını vurgulayan Gür, ''Bununla birlikte kurban, kontrol edilmemiÅŸ hayvansa ve doÄŸru piÅŸirme usulleri de uygulanmazsa, hayvanlardan geçen bulaşıcı hastalıklara neden olur'' diye konuÅŸtu.  Etin kesildikten sonra bekletilmesi gerektiÄŸine de dikkat çeken Gür, ''Hayvanlardaki mikroorganizmalar 24 saatte ölürler. Bu nedenle kurbanı kestikten sonra eti, tüketmek için 24 saat bekletmek gerekir''dedi.  ''Kurban etini, 'yılda bir defa yiyoruz' ÅŸeklinde abartarak deÄŸil, bireyin ihtiyacı doÄŸrultusunda tüketmek gerektiÄŸini'' dile getiren diyetisyen Gür, ''Kurban Bayramı'nda kiÅŸi başına 90-120 gram et tüketilebilir'' diye konuÅŸtu.  Uygun piÅŸirme usullerine de deÄŸinen Gür, ''Mangal tercih ediliyorsa, ateÅŸ ile piÅŸirilen etin arasında 15 santimetre olmalı. Et çok piÅŸirilmeli, üzerinde kahverengi tabakanın oluÅŸmasına izin verilmemeli. Etin suyunu çok kaybetmemeliyiz. PiÅŸirme süresi uzadıkça folik asit ve protein kaybı olur'' dedi.  Gür, ayrıca et tüketirken sofralarda mutlaka C vitamininden zengin yiyeceklere de yer verilmesinin önemine iÅŸaret ederek, bunun için en uygun besinin salata olduÄŸunu kaydetti.     PROF. DR. KORUGAN'IN UYARISI...    İÜ CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Metabolizma Diyabet Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ãœstün Korugan da, ''Kurban Bayramı'nın büyük ölçüde 'yaÄŸlı et' anlamına geldiÄŸini'' bildirdi.   YaÄŸlı etin ÅŸeker hastaları, kilo vermek isteyenler, kolesterolü yüksek metabolizma hastaları ve kandaki yaÄŸ metabolizması bozuk insanlar için zararlı olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Korugan, ''O güne kadar perhizini yapmış, ilacını almış, çok saÄŸlıklı giden bu kiÅŸiler, Kurban Bayramı'ndan büyük zararlarla çıkabiliyor'' dedi.  Kırmızı et yemenin bir keyif olduÄŸunu, bununla birlikte insanların mümkün olduÄŸu kadar kontrollü ve az yemesi gerektiÄŸini belirten Prof. Dr. Korugan, ÅŸu önerilerde bulundu:  ''Bayram boyunca her gün et yemeyin. YediÄŸiniz zaman küçük porsiyonlar kullanın. Hem unutmayın ki Kurban Bayramı, varlıklı insanların tıka basa et yemeleri için deÄŸildir. KestiÄŸiniz eti ihtiyacı olanlara dağıtmalısınız.''Â
button